Neumann 2023 Emlékév

2023.07.12. 17:24

Több mint nyolcvan fiatal érkezett a Neumann János Egyetem innovációs táborába − galériával

A Neumann János Egyetemen javában zajlanak a Neumann 2023 Emlékév rendezvényei. Ezen a héten tartják a GAMF Műszaki és Informatikai Kar által szervezett Neumann Innovációs Tábort, melynek a GAMF Kar és a kecskeméti CAMPUS ad otthont. 

Lizik-Varga Katalin

A résztvevők többek között megismerhetik a 3D nyomtatást, a programozást, a járművek és gépek szerelésének, valamint javításának technológiáit.

Fotó: Lizik-Varga Katalin

25 városból 83 középiskolás érkezett a kecskeméti intézménybe, hogy megismerkedhessenek a mérnöki és gazdasági területekkel, találkozzanak az egyetem oktatóival, illetve betekintést nyerhessenek az egyetemi életbe.  

Halczman Szilvia, a GAMF Műszaki és Informatikai Kar beiskolázási igazgatója elmondta, hogy a tábort a múlt évben is megszervezték, akkor 25 diák jött el. Idén már több mint 80 fiatal örült a lehetőségnek és jelentkezett a táborba. Megtudtuk tőle azt is, hogy a középiskolás diákok igazgatói ajánlással jöhettek az egyhetes eseményre, az ittlétük pedig teljesen térítésmentes. 

− Volt egy igen aktív beiskolázási kampányunk az ősz folyamán, és ott nagyon sok helyre eljutottunk az „utazó egyetemünkkel„ – tette hozzá. Mint mondta, a fiatalok már akkor jelezték feléjük, hogy nagyon tetszik nekik a kecskeméti egyetemen folyó munka, és hogy szívesen belekóstolnának az egyetemi létbe. Hozzátette, nagyon aktív kapcsolat alakult ki az iskolák igazgatóival is, melynek nyomán idén ilyen sokan részt vehetnek a táborban. 

A programokat úgy állították össze, hogy figyelembe vették a diákok érdeklődési körét, és többféle tematikát kínáltak. A résztvevők többek között megismerhetik a 3D nyomtatást, a programozást, a járművek és gépek szerelésének, valamint javításának technológiáit. Például a gyakorlatban ki is próbálták a járművek kerékcseréjét, vagy éppen fényezését. Egy másik csoport a 3D szkennelés és nyomtatás segítségével egy sakk-készletet készít, melynek a figurái éppen úgy néznek majd ki, mint maguk a készítők. 

A programozó csapat is érdekes tevékenységeket ismer meg. A különböző gépek programozása mellett például egy kávéfőzőgépet programoztak be ottjártunkkor, úgyhogy egy finom kávéval is meg tudták kínálni a vendégeket. A játékfejlesztők egy játék elkészítésén dolgoznak majd egész héten. Azonban a tanulás és a gyakorlati feladatok mellett jut idő a sportolásra, a szórakozásra és a kirándulásra is. A fiatalok délutánonként érdekes programokon vesznek részt és megismerhetik Kecskemétet is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában