Szabadstrand

2023.07.26. 06:50

Százakat vonz a nyári napokon a solti és hartai Duna-part – galériával, videóval

Még a kalocsai járásban élők közül is csak kevesen ismerik a solti Duna-partot, ahol a gyönyörű, közel 350 méteres homokos szabadstrand, különösen a nyári alacsony vízálláskor, idézi a tengerpart mediterrán hangulatát. Nem különben a kicsit lejjebb lévő hartai Duna-part, ahová a panoráma, a fürdés, napozás, csónakázás, hajókázás és a gasztronómiai élmény ugyancsak százakat vonz. Múlt vasárnap délután, a csúcsokat döntő hőségben arra voltunk kíváncsiak, idén benépesült-e a két népszerű dunai strand?

Zsiga Ferenc

Közel 350 méteres homokos szabadstrand

Fotó: Zsiga Ferenc

A solti Duna-partra vezető út nagyon jó állapotban van, viszont még mielőtt véget érne, érdemes balra kanyarodni, mert onnan már elénk tárul a szemet gyönyörködtető strand. Aki az irányt tekintve kicsit bizonytalan, elég ha a tucatjával parkoló autók, lakókocsik, hajó- és jetskiszállítók irányába halad. Akik az előző esztendőkben vagy tavaly nyáron jártak erre, azok igencsak elcsodálkozhatnak, ugyanis strand látványosan átalakult, kedvező irányba. 

– Az árnyékos teraszon mindig hideg italt tudunk fogyasztani, a kiszolgálás kedves, figyelmes, és a hangszórókból áradó zene is fülbemászó. Ráadásul itt a lakókocsiért, sátorért nem kell fizetni – mondja az egyik kempingező férfi. Zoltán családjával négy napra érkezett a fővárosból, és most jött vissza a strand végén lévő kősarkantyútól, ahol a késő esti indulás előtt újdonsült barátainak, a holland pecásoknak segített összepakolni. Mint hangsúlyozta, a gazdag fogás persze ment vissza a Dunába, mert a hollandok igazi sporthorgászok, még csak nem is sütöttek a finom dunai halból.

Azt már Király Norbert, a strand és a büfé üzemeltetője mondta, hogy sokak szerint a Duna teljes magyarországi szakaszán a solti a legszebb strand, a megkapó látványt a szemben lévő dunaföldvári dombság fokozza. – A part vonzerejét ezen felül az adja, hogy innen egészen Kalocsáig korlátozások nélkül lehet vízisízni, jet-skizni, motorcsónakázni. Ám egy pillanatra se feledkezzünk meg arról, hogy a víz itt a sok kotrástól, a közeli sodorvonaltól nem lassan mélyül, a hosszú partszakaszon mindenki a saját felelősségére fürdőzhet − figyelmeztetett Király Norbert, aki hozzátette május óta ő az üzemeltetője a solti önkormányzat tulajdonában lévő Duna-partnak, a jogot három pályázó közül nyerte el. 

– Nem dédelgettem világmegváltó terveket, de egy igazi, kisvároshoz illő vendéglátóhelyet és strandot szerettem volna kialakítani. A Beach bárban a szokásos strandételeken kívül minden hétvégén egytálételekkel is kedveskedünk a vendégeinknek. A kemping részhez kiépítettük a villanyhálózatot, vízvételi lehetőséget biztosítunk, szóval a vendégek kulturáltan tudnak itt eltölteni néhány napot. Ha jó az idő, hétköznap legalább ennyien vannak, mint most. Nagyon sok kishajó köt, ugyanis ezen a Duna-szakaszon szabadon lehet vízi sportokat űzni, egészen Kalocsáig. Szerencsés a partunk, mert kikötésre nagyon alkalmas, még kisebb kirándulóhajók is megállnak nálunk. Följebb van egy MAHART kikötő, tehát ilyen szempontból is szerencsés helyen vagyunk – összegezte a szezonközepi helyzetet Király Norbert. 

A magyarországi Duna-szakasz legnagyobb kanyarulatának közelében elhelyezkedő Harta Duna-partja ugyancsak a rohamléptekkel való fejlődés jeleit mutatja. Áthaladva a megújult fahídon megállapítjuk: kétségkívül jót tett, hogy immár a teljes partszakasz és a felújított Panoráma Étterem is önkormányzati tulajdonban van. A vendéglátóhelyekkel szemben lévő és a fák közötti, teljesen megtelt parkolók már sejtetik, hogy a lassan lenyugvó nap ellenére itt is nagy élet van. 

Az egyik család hölgy tagja mesélte: ha hartaiként vagy környékbeliként szeretnénk kiszakadni a napi nyüzsgésből, és pár órát természet- és vízközelben tölteni, akkor biztosan nincs ideálisabb hely, mint a Duna-part. − A kitűnő út mellett kerékpárút fut, így biciklisekkel, futókkal, túragyalogolókkal is mindig találkozhatunk. A szigeten nagyon sok hartainak van üdülője, így ilyenkor az ott pihenők is ide jönnek strandolni, hajókázni, vagy csak enni egy jót. A partot ilyenkor nyáron rendre megszállják a kempingezők, napozók, fürdőzők. Idén a dunai turizmus még nem igazán lendült be, de ha a rendezvények, a látogatók száma a tavalyi szintet eléri, szerintem az itteni vendéglátósok nem panaszkodhatnak majd − fogalmazott.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában