Tájékoztatás

2023.07.16. 19:45

Még hat hétig tart az Izsáki út részleges lezárása Kecskeméten

Lassan egy hónapja, hogy Kecskeméten, az Izsáki út négysávosítása miatt terelőutakon lehet csak közlekedni. A tapasztalatokról, az építési munkálatok haladásáról Kiss Boglárka, az Építési és Közlekedési Minisztérium vezető kommunikációs munkatársa adott tájékoztatást a Gong Rádió Téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

A város közlekedésének egyik fő ütőere az Izsáki út. A felújítása, a négysávosítása mintegy két kilométeres szakaszt jelent, ugyanakkor egy hatalmas feladat, hiszen egy meglévő város életébe kell beavatkozniuk a szakembereknek. Úgy kell bővíteniük, hogy mellette fent kell tartaniuk a forgalmat. 

A végeredménynek mindenki örülni fog, hiszen könnyebben el lehet majd jutni az M5-ös autópályától a városközpontig, illetve a város más pontjain is csillapodhat a forgalom az új négysávnak köszönhetően. Javul a csomópontok áteresztőképessége is a körforgalmak révén, ráadásul biztonságosan.

Közműkiváltások

Kiss Boglárka szólt a jelenlegi munkafázisokról is. Jelen pillanatban elsősorban közműkiváltások zajlanak, nyolc közművet érintően. Három nagy csapat dolgozik azon, hogy ez a beruházás a jövő év elejére befejeződjön. A Magyar Telekom saját hírközlési hálózatának kiváltását végzi, a Bácsvíz a vízműkiváltásokat, míg a többit a Hazai Építőgép Társulás, mely a közmű kiváltások mellett az útépítési feladatokat is végzi.

A most folyó munkálatok nem olyan látványosak, hiszen a föld alatt zajlanak. Ugyanakkor nagyon fontosak, és olykor veszélyesek is. Hiszen a térképeken sokszor nem ott, vagy nem azok a vezetékek mennek, melyek az iratokon szerepelnek. Így egy felhagyott vezeték, egy használaton kívüli vezeték vizsgálatához idő kell, és csak fokozottan lehet hozzányúlni.

Mi lesz augusztus 25-e után?

A tervek szerint augusztus 25-éig tartanak a mostani lezárások, terelések. A szakember elmondta: továbbra is türelmet kérnek a közlekedőktől. A cél, hogy szeptembertől az egyes helyeken már 2x2 sávon tudjanak járni az autósok. 

A teljes szakaszon két irányban biztosítják a forgalmat, viszont az 5-ös számú főút csomópontjában, az Olimpiai utcai körforgalomban, valamint a Vízmű utcai csomópontban, illetve az ezekhez kapcsolódó járda és kerékpárút részeken ideiglenesen várható még lokális forgalomkorlátozás. Ennek részletei a későbbiekben derülnek ki. 

Zsákutcák

Július 13-tól a Botond utca vált zsákutcává ideiglenesen. A Dózsa György utcai csatlakozásánál aszfaltozási munkákat végeznek, ezért ezt a becsatlakozást lezárták, várhatóan július 20-ig. Amint a pályaszerkezeti munkálatok elkészülnek, újra megnyitják teljesen az utcát. Ugyanakkor a szemközti Ipoly utcánál nem várható hosszabb lezárás, de burkolatfestés miatt lehetnek kisebb forgalomkorlátozások. Időközben a Rába utcát is zsákutcává alakították, az építési munkálatok miatt. 

Buszközlekedés

Az építési munkálatok, lezárások miatt a helyi és helyközi autóbuszjáratok is terelőútvonalon közlekednek, és várhatóan augusztus 25-éig így is marad. Az utazóközönség a keko.hu, és a volanbusz.hu oldalon tud tájékozódni a menetrendről, a megállókról. 

Végső befejezés

A beruházás 2024 első negyedévére fejeződik be. Azt követik az engedélyeztetési folyamatok, de az idő alatt is az autósok használhatják az új utat. A munkálatok végéig kérik az autósok, a gyalogosok, a busszal közlekedők türelmét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában