Közlekedés

2023.07.30. 17:01

Időkorlátos parkolást vezetnek be Baján augusztustól

Augusztus elsejével Baja belvárosában időkorlátos parkolási rendszert vezetnek be. Minderről a napokban adott ki nyilatkozatot Nyirati Klára, Baja polgármestere.

Rab Rita

Fotó: Shutterstock.com/illusztráció

− Baja Megyei Jogú Város Önkormányzata Pénzügyi, Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottsága forgalomszabályozási hatáskörében 2023. augusztus 1. napjától parkolási zónává nyilvánította a Bartók Béla utca/Tóth Kálmán teret, a Vörösmarty Mihály utca Bartók Béla utca/Tóth Kálmán tér és Arany János utca közötti szakaszát, az Oroszlán utcát, a Kossuth Lajos utcát, a Tóth Kálmán utca Katona József utca és Kossuth Lajos utca közötti szakaszát – tette közzé a polgármester.  

A parkolási zónák határait a KRESZ szerint meghatározott közlekedési táblák jelzik. 

A kijelölt parkolózónákban augusztus 1-jétől, hétköznaponként a 8 órától 17 óráig, szombaton pedig a 8 órától 13 óráig terjedő időszakban legfeljebb két óra időtartamú időkorlátos parkolásra van lehetőség. A kettő óra leteltét követően öt perc türelmi idő áll rendelkezésére az autósoknak. 

A KRESZ 17. §-ában meghatározottak szerint lehet a táblával megjelölt parkolási zónákban várakozni. Szintén a közlekedési szabályzat írja elő a kijelölt parkolási zónákban a várakozást ellenőrző óra/tárcsa (parkométer) használatát is. Ott, ahol a jelzőtábla meghatározott időtartamú várakozást enged, a várakozás megkezdésének időpontját a járművön – gépkocsi esetében a jármű szélvédő üvege mögött – elhelyezett tárcsán jelezni kell. A tárcsa jelzését a jármű eltávozása nélkül megváltoztatni tilos. Az időkorlátos parkolás szabályainak betartását a rendőrség és a közterület-felügyelet munkatársai is ellenőrizhetik.

Nyirati Klára felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a vonatkozó rendelkezések szerint, aki a KRESZ-ben meghatározott közúti közlekedés szabályait megszegi, szabálysértést követ el. A szabálysértés elkövetése esetén pénzbírság szabható ki. A pénzbírság legalacsonyabb összege jelenleg ötezer forint, legmagasabb összege százötvenezer forint. Arra kérte a z autósokat, hogy a kijelölt parkolási zónákban közlekedjenek figyelmesen, a közlekedési szabályok betartásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában