Kecskemét

2023.07.09. 17:14

Himalájai fényfácán-kakas érkezett a Vadaskertbe

Újabb állatokkal gyarapodott a Kecskeméti Vadaskert. A legkülönlegesebb a himalájai fényfácán, de kis láma, kis dámszarvas és indiai lúd is született, valamint a három mentett őzgida is látható már.

Sebestyén Hajnalka

Illusztráció

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Vadaskert a részletekről az MTI-t tájékoztatta. Zomboryné Polyák Irén elmondta: a Kecskeméti Vadaskertben már három éve tartanak fényfácán tojót, és nemrégiben egy színpompás, a hátán vörös, aranysárga, bíbor, zöld és kék színben csillogó hím társat is kapott a Szegedi Vadasparkból. A madarak összeszoktak, és már együtt láthatóak a kibővített röpdéjükben.

A Nepál és az indiai Uttarakhand állam nemzeti jelképeként tisztelt himalájai fényfácán (Lophophorus impejanus) Közép- és Dél-Ázsiában őshonos, több ország területén megtalálható a magasabb hegységek erdeiben.

A madárfajnál kifejezetten érzékelhető, hogy a hím és a nőstény egyedek jelentősen eltérnek egymástól. A tojó barnás színű, a kakas rendkívül színes, jellegzetes a tollbóbitája. Testméretük is különböző, a hím 2-2,5 kilogramm súlyú, a tojó 1,8-2 kilogramm tömegű.

A Himalája hegységeinek cserjés, erdős területein élő díszfácán többnyire rovarokkal, növények friss hajtásaival, magvakkal, bogyókkal táplálkozik. Erős a csőre és a karma. Főként kis létszámú csapatokban, párban él, de előfordulnak magányos példányok is. A fácánfélékhez mérten többféle hangjelzést ad, és különféle testtartást, mozdulatot vesz fel, például területfoglaláskor, párválasztáskor vagy veszélyhelyzetben.

A himalájai fényfácánok egyedszámának csökkenése következtében a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. Magyarországon csak a Szegedi Vadasparkban, a Debreceni Állatkertben, és most már a Kecskeméti Vadaskertben látható.

Pár hete láma csikó (Lama glama) is született a kecskeméti állatkertben. A tevefélék családjába tartozó Dél-Amerikában őshonos állat, a születése után a szemét keretező fekete foltok miatt a Panda nevet kapta gondozóitól. A kis patás ugyan zoo csemegével még nem etethető, de már látható a többi láma társaságában kifutójukban.

Három mentett őzgidát is befogadott a Kecskeméti Vadaskert mentőközpontja, akik szépen fejlődnek. Nemrégiben született egy dámszarvas (Dama dama) borjú, de gyarapodott a fehér fejű, tarkójukon két jellegzetes fekete csíkkal bíró indiai lúdcsalád (Anser indicus) is.

Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert ügyvezetője kiemelte: az állatkert mára a régió fontos intézménye. Bács-Kiskun vármegye leglátogatottabb közgyűjteményében az elmúlt évben 115 ezer látogatót köszönthettek.

Szakmai fejlődésük töretlen, ennek egyik mutatója, hogy tavaly több mint 700 állatot mentettek meg – tette hozzá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!