Bács-Kiskun

2023.07.20. 06:50

Harminc százalékkal több víz fogy a Kiskunvíz Kft. szolgáltatási területén kánikula idején

Egy átlagos meleg naphoz képest a kánikula idején 30 százalékkal nőtt a vízfogyasztás a Kiskunvíz Kft. szolgáltatási területén. A vízszolgáltató szerepének jelentősége a kánikula idején megnövekszik. Ezzel kapcsolatban küldtük el kérdéseinket a társasághoz.

Barta Zsolt

Ivókút

Fotó: Pozsgai Ákos / archív-felvétel

A kánikula következtében jelentősen nőtt a vízfogyasztás minden településen. A Bács-Kiskun vármegye középső részén működő Kiskunvíz Kft.-hez küldtük el kérdéseinket a fogyasztás növekedésével kapcsolatban. Egyebek mellett arra is rákérdeztünk, hogy mekkora béremelésben részesültek a cég dolgozói az idén?. Mekkora beruházásra lenne szükség ahhoz, hogy nagyobb probléma nélkül működjön a vízszolgáltatás a térségben? Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a rezsicsökkentés következtében mennyi pénz maradt a családoknál az utóbbi években. Vajon elegendő-e az a szakemberlétszám, amellyel mintegy 54 település vízigényét képes a cég kiszolgálni?

A cégtől az alábbi választ kaptuk érdeklődésünkre.

„A Kiskunvíz Kft. szolgáltatási területén egy átlagos nyári naphoz képest kánikula idején 30 százalékkal nő meg a vízfogyasztás. A legjelentősebb növekedés a homokhátsági településekre jellemző, mint Kiskunhalas, Hajós-Pincefalu, Kéleshalom és Jánoshalma. A vízbázisok esetében nincsenek számottevő csökkenések a nyári hónapok során. A társaság szolgáltatási területén jelenleg Jánoshalma, Soltvadkert és Kecel érintett vízhálózati rekonstrukciós munkákkal. A három településen összesen 3,5 km vezeték újul meg egy KEHOP-projekt keretében.” – írta levelében a cég.

Mint hozzátették, „2023. május közepétől a Kiskunvíz Kft. tulajdonosi joggyakorlója a Nemzeti Vízművek Zrt. lett. Az állami tulajdonú és működtetésű víziközmű társaságoknál, így a Kiskunvíz Kft.-nél is ebben az évben 10 százalékos bérfejlesztésre került sor. Társaságunknál a szolgáltatás ellátásához a szükséges szakemberállomány rendelkezésre áll. A rezsicsökkentésnek köszönhetően éves szinten több tízezer forint marad a családoknál, ez a víz- és szennyvízdíj nagyságától, a család méretétől, illetve attól is függ, hogy az ingatlan rendelkezik-e szennyvíz elvezetéssel.” – tették hozzá.

1600 kilométer csőhálózaton szolgáltatnak ivóvizet

A cégről annyit érdemes tudni, hogy hatalmas területen szolgátat, a legdélebbi településük Csikéria, a munkavégzés északi határa a Jakabszállás–Fülöpszállás vonal mentén húzódik. Köztük olyan városokat is ellátnak, mint Kiskőrös, Kecel, Soltvadkert, Kiskunhalas vagy Kalocsa. A vízdíjak – alapdíj nélkül – nem tűnnek magasnak. Kalocsán például egy köbméter ivóvíz és csatornadíj összesen 417 forint. A drágábbak közé tartozik Kiskunhalas, ahol ez az összeg 606 forint. Ha csak magát az ivóvíz árát nézzük, akkor például Hajóson 169 forintért vételezhet a polgár egy köbméter frissítő folyadékot. Azaz ezer liter ára annyi, mint a boltban egy darab két literes hazai szénsavas vagy mentes petpalackban elérhető víz ára. A vállalakozás szolgáltatási területén szükség lenne a csőhálózat felújítására. Ez derül ki abból a riportból, amely elérhető a cég honlapján. Ez tavaly júliusban Tompán készült, amely során Vékony Béla ivóvíz-ágazati főmérnök nyilatkozik. A cégnél a vízveszteség összege 180 millió forint. Ebből a becslések szerint 105 millió forint hálózati veszteségből gyűlik össze. Ezt lehetne csökkenteni a hálózat felújításával, a maradék 75 millió forint veszteség pedig a lakossági illegális vízvételnek köszönhető – olvasható az interjúban. A cég közel 1600 km-es hálózaton szolgáltat, mintegy 80 ezer bekötést tartanak számon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában