Jászszentlászló

2023.07.19. 17:15

Biztonságos környezetet nyújt a kecskeméti tábor a Down-szindrómával élő gyerekeknek − galériával

Keddtől szombatig rendezi meg a Rotaract Down Tábort a Rotaract Club Kecskemét a Down-szindrómával élők családjainak a jászszentlászlói horgásztanyán. A tábor már másfél évtizede nyújt kikapcsolódást és közösséget a Down-os fiataloknak és a családoknak.

Horváth Péter

Batikoltak is a táborban

Fotó: Bús Csaba

A tábort Csáki Edit pedagógus alapította, aki maga is Down-szindrómával élő gyermeket nevel. A szervezésbe 2018-ban csatlakozott be a Rotary Club Kecskemét ifjúsági szervezete, a Rotaract és a lelkes, tenni vágyó fiatalok idén immár önállóan rendezték meg a tábort − mondta el Antalfalvi Anna táborvezető, a Rotaract titkára. A tábor foglalkozásait minden évben egy adott tematikára fűzik fel. Tavaly ez Meseország volt, idén pedig a kalózok adják a tábor jellegét meghatározó témát.

− A tábor nagyon gazdag foglalkozásokban és programokban. A témának megfelelően minden foglalkozás valamilyen módon kapcsolódik a kalózos tematikához. Egyebek mellett kincskeresés térkép alapján, kalózdíszlet készítése, kincses sziget, kalózhajó megalkotása, kalózfejkendő batikolás, majd kalózkalap- és kaleidoszkóp-készítés, vagy éppen napóra megalkotása és csillagászati foglalkozás várja a lakókat − mondta Antalfalvi Anna, hozzátéve: nem csak a Down-szindrómával élő fiatalok igényeire szabott színes programelemek jelentik a tábor egyediségét, hanem az a biztonságos, elfogadó légkör, amit egy egészséges gyermekek számára indított táborban nem biztos, hogy megkapnak a Down-osok.

− A Down-szindrómával élők nagyon különleges emberek. Az ő állapotukat egy veleszületett kromoszóma-eltérés okozza, ami a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre. Ez testileg látható eltérést okoz az egészséges társakhoz képest, illetve ez az állapot a mentális fejlődésre is hatással van. A Down-osokat kötött izomtónus jellemzi, ami miatt a beszédben valamelyest akadályozottak, illetve a finommotorikus mozgásuk sem tökéletes, az aprólékos mozdulatokat kívánó feladatok nehézséget jelentenek számukra. Mentális fejlettségük egyénenként változik. Ami viszont közös, hogy csodálatos emberek, szeretetteljesek, őszinték, gyermekien ártatlan és tiszta lelkűek − részletezte a táborvezető.

A Down-szindrómás gyerekeket nevelő családok ritkán jutnak el nyaralni, hiszen gyermekeik felügyeletet igényelnek. A tábor erre nyújt lehetőséget: kikapcsolódás, pihenés és feltöltődés a speciális helyzetben lévőknek, az egészségeseknek szervezett táborokban esetenként tapasztalható zavar és távolságtartás nélkül. A biztonságos környezetben számos pedagógus, segítő önkéntes is részt vesz. Az idei táborba hét család érkezett 16 gyerekkel, összesen 27 fővel, és 10 segítő van jelen. A legfiatalabb Down-szindrómával élő lakó ötéves, a legidősebb pedig 33. A családok szerte az országból érkeztek, Kiskunmajsáról, Kecskemétről, Hódmezővásárhelyről, Győrből és Budapestről is jöttek táborlakók. A tábor közösséget is formál, és segítő beszélgetést is szerveznek, melynek keretében a szülők beszélhetnek arról, hogy miként élték meg a Down-szindrómás gyermek érkezését.

Antalfalvi Anna elmondta, hogy a tábor teljesen költségmentes a lakók számára, a szervezők teljes ellátást biztosítanak. A Rotaract a gyermeknapi plüssfigurák eladásából és adományokból finanszírozza a megvalósítást.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában