KNP

2023.06.05. 11:52

Még fellelhetők a homoki báránypirosító virágai Bugacon

– Nyári eleji kirándulásaink alkalmával még találkozhatunk a nyílt homoki gyepek egyik karakteres növényével, a homoki báránypirosítóval (Alkanna tinctoria). Ez a védett növény már kora tavasztól mutatja apró kis kék virágait – olvasható a knp.hu oldalon.

Tapodi Kálmán

A báránypirosító virágai sötét-égszínkékek

Fotó: Schneider Viktor

Nevét a gyöktörzséből kivont festékanyagáról (alkannin) kapta, amelyet a birkapásztorok olykor a bárányok jelölésére használtak. Továbbá élelmiszerek, kozmetikumok, kelmék, bútorok színezésére egyaránt alkalmazták, illetve a kozmetikai ipar még ma is felhasználja termesztett példányait (például szappanok színezésére).

A népi gyógyászat hasmenés és bőrbántalmak ellen alkalmazta, miután azonban belsőleges használata májkárosító lehet, ma már nem javasolják fogyasztását.

Az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartozó növény serteszőrökkel ellátott szára és levele szürkészöld. Virága élénk sötét-égszínkék, a bimbók gyakran lilásak. Általában április közepén már virágaitól kéklenek a homokbuckák.

Még nem ritka faj, ugyanakkor a korábbi intenzív gyűjtéseknek, valamint az élőhelyek megszűnése miatt állományai lecsökkentek. Élőhelye taposásra és bolygatásra érzékeny.

A homoki báránypirosító védett, szabadon nem gyűjthető növényfaj. Természetvédelmi értéke 5000 forint – közölte a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában