Elismerés

2023.06.05. 06:50

Jótól jót tanulni mindig érdemes: rangos díjat kapott Mészáros Katalin

Mészáros Katalin, a kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola nyugalmazott igazgatónője Bonis Bona díjat kapott a tehetséggondozás terén elért szakmai munkája elismeréseként. Ennek kapcsán beszélgettek vele a Gong Rádió Téma című műsorában.

Sebestyén Hajnalka

Mészáros Katalin

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Bonis Bona egy latin közmondás, annyit jelent: Jótól jót tanulni. Ez tökéletes névválasztás a díjat tekintve, hiszen azon szakemberek kaphatják meg, akik a nemzet tehetségeiért tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végeznek. Jelenleg hazánkban mintegy 1000 Bonis Bona díjas van. Mészáros Katalinnak kiemelkedően eredményes és áldozatos tehetségsegítő tevékenysége elismeréseként ítélték oda a rangos elismerést.

– Nagy megtiszteltetés a számomra, hogy átvehettem a díjat, a szakmai munkám legnagyobb elismerésének tartom. A díjat több kategóriában adják, én a tehetségsegítő kategóriában érdemeltem ki

 – mondta Mészáros Katalin.

A díjra ajánlás útján lehet benevezni szakembereket. Mészáros Katalint egyrészt a Lánchíd iskola jelenlegi intézményvezetője, Boldog Andrea ajánlotta, akivel 17 évig dolgozott együtt. A másik ajánló a Nemzeti Tehetség Központ munkatársa, Kovács Zsolt volt, akivel kapcsolatban állt az iskola mint Minősített Tehetséggondozó Műhely.

Mészáros Katalin a beszélgetés során mesélt szakmai pályájáról is. A tanítói diploma után közoktatás vezetői szakvizsgát tett, később megszerezte a tehetségfejlesztő szaktanácsadó diplomáját és elvégezte a minőségfejlesztés tanár szakot is az egyetemem.

– Már gyermekkoromban is tanító szerettem volna lenni, játékaimmal gyakran játszottam iskolásat, még naplót is vezettem. A tanítói pályámat Városföldön a Dózsa TSZ lakótelep iskolájában kezdtem, ahol összevont osztályok voltak. Így már pályakezdőként rengeteget tanultam az ott töltött egy év alatt, a tanítás, a tehetséggondozás, a felzárkóztatás terén. Magnós órák voltak, míg az osztály egyik felének órát tartottam, a másik felének önálló munkát adtam. Ezek után kerültem Kecskemétre, a Lánchíd Utcai Iskolába. Úgy érzem a Lánchídban megvalósítottam mindent, amit szerettem volna. Tanítóként kezdtem, voltam munkaközösség vezető, 1994-től igazgatóhelyettes, majd 2005-től intézményvezető. Először matematikát tanítottam, majd amikor vezető lettem, akkor pedig környezetismeretet, természetismeretet – részletezte Mészáros Katalin.

A díjazott bár nyugdíjba ment, de még visszajár az iskolába. 

– Ettől a tanévtől lettem nyugdíjas, az első félévet pihenéssel töltöttem, a második félévtől viszont visszajárok, és a tehetséggondozás területén segítem az iskolát. Mi felépítettünk az iskolában egy tehetséggondozó rendszert. Egy kisgyermeknek már az óvodában megmutatkozhat bizonyos területeken a tehetsége. Mi úgy dolgoztuk ki a koncepciónkat, hogy a legkisebbeknek minden területet megmutassunk, úgynevezett érdeklődési körök gazdagító programok vannak, melyek a gyerekek kíváncsiságára épülnek, a rejtvényfejtő szakkörtől kezdve a sakk szakkörön át az üvegfestésig. A harmadik-negyedik osztályban megpróbáljuk őket szakkörökben orientálni, és már egy kicsit tanulmányi szempontból versenyeztetni őket. Negyedikben alkalmazunk egy tehetségmérést, ahol a kreativitást nézzük. Felső tagozatban ennek alapján tehetségműhelyekbe szervezzük a gyerekeket, ebben szerepel a zenétől kezdve a kommunikáción át az idegen nyelvig és sportig sok minden. Mint sportiskola a sport, a versenysport kiemelt nálunk. Minden évben tartunk Tehetségnapot is, idén június 14-én, amikor is a gyerekek saját produkciókkal lépnek fel – mondta végül Mészáros Katalin.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában