Kerékpárral Lisszabonba

2023.06.12. 13:50

A kecskeméti fiatal jótékonysági kerékpáros zarándoklatra indul három barátjával

A kecskeméti Szép Levente és három barátja azt tervezik, hogy idén kerékpárral jutnak el a katolikus egyház nemzetközi rendezvénye az Ifjúsági Világtalálkozóra, amit ebben az évben Lisszabonban rendeznek. A fiatalok nemes célért tekerik keresztül Európát, ugyanis vállalásukkal beteg gyerekeket szeretnének segíteni – a Bethesda Gyermekkórház Alapítványa számára gyűjtenek adományokat.

Lizik-Varga Katalin

A fiúkban az a közös, hogy mindannyian Pannonhalmára jártak gimnáziumba, bár különböző évfolyamokba

Fotó: Geri Klára

Szép Levente 5. osztályos kora óta túrakerékpározik, a gimnáziumi évei alatt, amikor a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumba járt versenyezett is. Később hobbiból kerékpározott és elkezdett egy kerékpáredzői képzést is a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen. Három barátjával – akikkel a Lisszaboni kerékpáros zarándoklatra közösen indul – a gimnáziumi évek alatt ismerkedett meg. 

A közös bennünk, hogy mindannyian Pannonhalmára jártunk gimnáziumba, bár különböző évfolyamokba. Csongor pécsi, Ágoston és Andris budapestiek – mondta Levente. 

A közel 6 hetesre tervezett jótékonysági kerékpáros zarándoklat nagy felkészülést igényel, melyet a fiatalok nagyon komolyan vesznek. 

Próbálunk minél többet kerékpározni és sportolni. Andris például keresztedzésként vívni szokott, míg én futok és úszom – hangsúlyozta Levente. 

A zarándokok június 25-én vasárnap indulnak Pannonhalmáról. Terveik szerint Ausztrián keresztül, Németországon, Svájcon, Franciaországon és Spanyolországon át kerékpároznak a portugáliai Lisszabonba. 

Az El Caminon is végig megyünk, útközben pedig szeretnénk sok mindent megnézni például Avignont és Fatimát – hangsúlyozta a kecskeméti fiatal. 

Hozzátette: a túra hosszú lesz és próbálunk apátságokban, plébániákon aludni ezzel készülve a világtalálkozóra. 3600 kilométer alatt mindenkinek lesz holtpontja, így egymás elfogadása és támogatása is nagy feladat lesz. 

A kerékpárosok augusztus 1-jén szeretnének megérkezni Lisszabonba, ehhez pedig körülbelül 40 napra lesz szükségük.  

A Bethesda Gyermekkórházat támogatjuk a túrával, fontosnak tartjuk a gyerekeket, mert ők a társadalom jövője

 – hangsúlyozta Szép Levente. Hozzátette: mi szerencsére egészségesek vagyunk, így szeretnénk nekik segíteni.     

Vállalásukban a zarándoklat testi-lelki oldalát tekinve nagy teljesítmény, azonban van itt még egy figyelemre méltó dolog is. A katolikus fiatalok egy református fenntartású kórházat szeretnének támogatni, ezzel pedig példát mutatnak az egymás iránti elfogadásban is. 

A Bethesda Gyermekkórház a Magyar Református Egyház fenntartásában működő, gyermekek ellátására szakosodott intézmény. Országos hatókörű, kiemelt profilja az égéssérült gyermekek ellátása. Évente általában 9 ezer fekvőbeteg és 160 ezer járóbeteg ellátása történik itt. A befolyt összeget a kórház által meghatározott működési költségekre szeretnék fordítani. 
A három fiatal útja a közösségi médiában és egy általuk létrehozott honlapon is nyomon követhető.
Itt hozzáférhetők az adománygyűjtéssel kapcsolatos információk is. 

A kerékpáros zarándokok vállalásuk teljesítéséhez tárgyi és anyagi felajánlást is örömmel fogadnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!