2023.06.07. 17:26
A hétvégén rendezik meg a Sváb Ételek Fesztiválját Császártöltésen
Mindenki kap egy pohár bort a megnyitón, így indul a császártöltési III. Sváb Ételek Fesztiválja szombat délelőtt. A településen tizenkilenc különböző ételt, süteményt ízlelhetnek meg az érdeklődők. A hangulatot emeli majd az is, hogy a színpadon német nemzetiségű együttesek, kórusok lépnek fel – tájékoztatta a lapunkat Takácsné Stalter Judit polgármester.
Vadpörköltet kóstoltatnak a császártöltési rendezők
Fotó: Barta Zsolt / archív-felvétel
Senki sem marad szomjan, mivel négy jó nevű borászat – a Góhér, a Szemerey, a Mendler és a Berger családok – is bemutatkoznak a közönségnek. A rendezvény elején kitáncolják a májusfát a helyi fiatalok. Az idén harmadik alkalomnak rendezik meg ezt a kulináris eseményt a faluban. Az a szervezők célja, hogy a régi öregek által közkedvelt sváb ételek receptjei ne menjenek feledésbe.
A polgármester elmondta, hogy 11 helyszínen lehet ételt kóstolni, míg nyolc helyen süteményeket. Lesz gombócos káposzta, babos egytálétel, gerslis káposzta, vadhúspörkölt, kemencébe sütött kalácsok, kelt kalácsok és még szaumagát is kóstolhatnak az érdeklődők, amely a német szaláminak felel meg. Mindenki megválthat egy kóstolótömböt, amely háromezer forintba kerül. Ezért öt jegyet kap, azzal akár öt különböző kisebb ételadagot, süteményt is megkóstolhatnak az érdeklődők.
Szombaton este 17 órakor élőzenés táncházzal végződik a nap. A vendégek Bácsbokodról, a fővárosi XVIII. kerületből, Érsekhalmáról, Garáról, Hajósról, Hartáról, Nemesnádudvarról, Pécsváradról, Pomázról, Szigetszentmártonról, Tolna-Mözsről, Vaskútról, Rácalmásról, Geresdlakról jönnek. Illetve Kiskunhalasról is bemutatkozik egy főzőcsoport, és természetesen a császártöltésiek is főzni fognak. Tizenhat település lesz, akik főznek és/vagy fellépnek. Verseny nincs, minden fellépő kap egy ebédet. Egy nagy, társasági eseményt rendeznek a településen.
A császártöltési Lakner László felesége, Kovács Melinda a Nadrágos kalácsot is elkészíti majd szombaton. Ennek a receptjét olvasóinkkal is megosztotta.
Nadrágos kalács
Hozzávalók: 50 dekakilogramm liszt, 4 tojás sárgája, 1 teáskanál só, 1 csomag élesztő, 1 kávéskanál cukor, 1 deciliter tej, 5 dekakilogramm zsír, 2 deciliter tejföl
Elkészítése: Az élesztőt felfuttatjuk, a hozzávalókkal összekeverjük. Keleszteni hagyjuk, majd a megkelt tésztát kinyújtjuk, derelyevágóval kockára vágjuk, középen félig bemetsszük (nadrágalak) kicsit még állni hagyjuk. Forró zsírban kisütjük. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.
Fotók: 6263 Vadpörköltet kóstoltatnak a császártöltési rendezők
6261 Az egyik császártöltési csapat helyi fonott kalácsot sütött
Fotó: Barta Zsolt