Magyar Falu Program

2023.05.04. 17:58

Több beruházást is átadtak Orgoványon – galériával, videóval

Csütörtökön leleplezték Petőfi mellszobrát Orgoványon, majd átadták a belülről megújult polgármesteri hivatalt, a település életét és biztonságát szolgáló három szolgálati autót, valamint a teljesen felújított Kápolnai Iskolát, melyből tanyasi közösségi tér lett.

Horváth Péter

Leleplezték Petőfi-szobrát Orgoványon

Fotó: Bús Csaba

Az átadások napja volt a csütörtöki Orgoványon, miután több beruházást és pályázati úton beszerzett eszközt vett birtokba a település.

Először Petőfi Sándor a művelődési ház parkjában felállított mellszobrát leplezték le ünnepélyes keretek között, amit a költő születésének kétszázadik évfordulója alkalmából állított Orgovány. A lírikust ábrázoló emlékmű Lantos Györgyi szobrászművész alkotása. Gál Szilvia polgármester köszönetet mondott Lezsák Sándornak, a térség országgyűlési képviselőjének a felajánlásért. A polgármester arról is szólt, hogy mit jelent Orgoványnak Petőfi. – Sokszor tapasztaljuk, hogy a környékbeli nagyobb városok tulajdonítják saját szülöttüknek Petőfit. Nem vitatjuk, de a legenda alapján éppen Orgoványon volt az a csárda, ahol szülei pihenni megálltak, és közben született meg Sándor. Orgoványon, félúton Kiskunfélegyháza és Kiskőrös között, a puszta közepén. A csárda legendája, és Petőfi itt születése ma is él Orgovány tudatában, mi elhisszük ezt a legendát – fogalmazott Gál Szilvia, hozzátéve, hogy a szobor emlékezteti az orgoványiakat arra, hogy milyen gyökerekkel rendelkeznek, milyen értékeket helyeznek előtérbe, mit adnak tovább az utókornak, a gyermekeknek.

Lezsák Sándor köszöntőjében elmondta, hogy ugyan a lexikonokban az szerepel, hogy Petőfi születési helye Kiskőrös, de abban a hiszemben van, hogy lehetett akár Orgovány, vagy más települések, akik magukénak érzik, hiszen ezek minden bizonnyal szellemi szülőhelyei a nagy költőnek. A szobrot Prózsa István református lelkész áldotta meg. Színvonalas előadással közreműködtek az általános iskola munkatársai és diákjai.

Alighogy lekerült a lepel a legismertebb magyar költő mellszobráról, már a belülről teljesen megújult polgármesteri hivatal és a beszerzett szolgálati autók átadása következett a hivatalban. Gál Szilvia elmondta, hogy ugyan 2013-ban az épület részleges felújítása megtörtént, de az irodák, ahol az érdemi munka folyik, sajnos nem fértek bele az akkori költségvetésbe. 2021-ben a Magyar Falu Program keretében 20 millió forintot nyert a település a faluház és hivatal felújítására, melyből 10 irodahelyiség újult meg. Megvalósult a villamosvezetékek, aljzatok, kapcsolók cseréje, strukturált háló kiépítése, aljzatbetonozást követően új burkolat készítése, állmennyezet építése új lámpatestekkel, festés az egész épületben és légkondícionálást is kaptak a hivatali terek.

 A Magyar Falu Programból három új jármű is segíti a falu életét és biztonságát. Az új tanyagondnoki Opel buszukat 2020-ban rendelték meg, de az alapanyaghiány miatt csak 2022. januárjában vehették át. Ez az autó szolgálja az egyik tanyagondnoki körzet ellátását, többnyire ezt az autót veszik igénybe, ha orvosi vizsgálatra kell vinni ellátottakat Budapestre, Szegedre, de a laboruk működését is segíti heti két alkalommal szállítással. 

Az Orgoványi Polgárőr Egyesület még 2020-ban nyert négymillió forintot autó beszerzésére, amit 2021-ben használt fel. A járőrözéshez azóta egy Dacia Duster terepjárót használnak, ami szintén az átadott járművek között volt. Csakúgy, mint az Orgoványi Önkéntes Tűzoltók új műszaki mentőszerként szolgáló Ford Ranger terepjárója, aminek megvásárlására az egyesület tavaly nyert hétmillió forintot. Az autó málhájának beszerzése folyamatban van. 

Lezsák Sándor beszédében a közösségért dolgozó helyi civil szervezetek tagjainak munkáját méltatta, kiemelve, hogy tevékenységük a hazaszeretet megnyilvánulása szűkebb környezetük felé. Az átadók után a hivatal dísztermében igazi különlegesség fogadta a vendégeket: Munkácsy Mihály legismertebb festményeit élő panoptikummal idézték meg, melynek ötletgazdája Gellért Imréné Etelka. Olyan sikeres volt a rendhagyó ötlet, hogy Lezsák Sándor meghívta Lakiteleki Népfőiskolára a panoptikumot.

Az avatások sorát a régi Kápolnai Iskola átadása zárta, ahol modern tanyasi közösségi teret alakítottak ki, részben pályázati forrásból, kisebb arányban pedig önerőből. Gál Szilvia elmondta, hogy az önkormányzati tulajdonú régi iskolaépület energetikai felújítására egy 2018-as Terület- és Településfejlesztési Operatív Programbeli (TOP) pályázat adott lehetőséget. Először a tetővel kellett foglalkozniuk, melyet teljesen önerőből újíttattak fel. A TOP pályázatból megvalósult a hőszigetelés, nyílászárók cseréje, fűtésrendszer kiépítése, szociális helyiségek kialakítása, napelemrendszer telepítése, és az akadálymentesítés. 

A munkákhoz több forrás volt szükséges, így pályáztak a tanyafejlesztési programra, 7,8 millió forintból alakították ki a régi szolgálati lakás részből a tanyasi közösségi teret, eszközöket, bútorzatot szereztek be. Már csak a régi tanterem felújítása, az udvar rendezése, kerítés cseréje volt hátra, melyet a Magyar Falu Programban nyert közel 16 millió forintból valósítottak meg. A polgármester elmondta, hogy így öt év kemény munkájával, három pályázat 67 millió forintjának felhasználásával, 20 millió forint önerővel Orgovány megmentett egy épületet, és megteremtett egy olyan tanyasi közösségi teret, mely reményeik szerint újra megtelik élettel. A kiállítótérben Orgovány helyi értékeit mutatják be. Lezsák Sándor és Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke méltatta a beruházást, hangsúlyozva, hogy a múlt ápolásával teremtik meg a közösség jövőjét.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában