Közgyűlés

2023.05.25. 17:58

Programsorozat keretében adják át a megújult kecskeméti városházát

Kecskemét büszkesége, a városháza, teljes körűen megújult, melyről az elkészült beszámolót a csütörtöki közgyűlés elfogadta a képviselő-testület. Az épület átalakítása során teljes akadálymentesítés, a belső közösségi terek rekonstrukciója, valamint az épület környezetének rendezése történt meg. A kívül-belül megújult városházát programsorozat keretében adják át június 4. és 10. között.

Horváth Péter

A kecskeméti városháza

Fotó: Bús Csaba

Az épület homlokzata és a tető is megújult, utóbbi rekonstrukciója során 285 367 darab cserepet helyeztek el, így új életet leheltek a felújított tetőszerkezetbe. Emellett közel háromezer méter horganyzott elem- és bádogos szerkezetet helyeztek fel az épületre. A restaurálás során közel 2500 műkő elemet is helyreállítottak, ideértve a díszeket, kerékvetőket, oszlopfőket, figurális elemeket, címereket és más jellegzetességeket. A homlokzaton közel 150 négyzetméter kerámiafelület újult meg. Az Árpád-szobrot, mint az épület jelképét, szintén felújították, a díszműbádog is megújult és a belső szerkezetének cseréje is megtörtént.

A belső terekben 315 ajtót újítottak fel és összesen 537 ablakot, illetve az oldalsó és hátsó nagy kapukat is kicserélték. Közel 300 négyzetméter ólmozott üvegablakot restauráltak.

A felújítás során több mint kétezer négyzetméter törött és csorbult csempe szorult cserére a folyosókon. A második emeleten 360 négyzetméter padlólapot rekonstruáltak, újragyártott csempékkel helyettesítve. A parketta teljes felületét kicserélték, a falak közül 950 négyzetméteren történt átépítés, és további 1350 négyzetméteren a belső díszítőfestés restaurálása valósult meg. A kovácsoltvas elemek közül több mint 400 darab újult meg és több mint 100 méter korlátot állítottak helyre. A felújítás során továbbá több mint 200 ezer méter elektromos kábelt telepítettek, ami biztosítja a modern infrastruktúrát és az elektromos rendszerek megfelelő működését.

Kiemelt projekt volt a díszterem felújítása

Kiemelkedő jelentőségű a városháza díszterme, amely egy önálló felújítási projektet jelentett. A felújítás 2020 októberében kezdődött, és összesen 21 hónapot vett igénybe. A díszterem restaurációja során a hiányzó díszítőelemeket és a súlyosan sérült, 1200 kilogrammos csillár szerkezetét pótolták és javították. A csillárt alaposan megtisztították, elektromos felújítást végeztek rajta, valamint a 63 izzót kicserélték. A harangjáték digitális egységét is lecserélték, és a harangokat is karbantartották.

A felújítás során a díszterem parkettájának teljes cseréje is megtörtént. Emellett 13 ezer méter kábelt építettek be a padló alá, hogy az erősáramú, audio, strukturált hálózati- és videókábelezés biztosítva legyen a Kecskeméti Televízió élő közvetítéseihez és más eseményekhez. A városházában létrehoztak egy látogatóközpontot. A felújítás határideje 2022 december 16. volt.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a beszámoló ismertetését követően elmondta, hogy a városháza rangjához méltó átadóünnepség-sorozatot terveznek június 4. és 10. között, vagyis az Összetartozás napjától a Szecesszió világnapjáig. Ezalatt gazdag programok várják a kecskemétieket, és mindenki megnézheti a megújult épületet. A díszterem melletti 2-es és 3-as terem is új nevet kap: a 2-es terem Kada Elek terem, a 3-as pedig Lestár Péter terem lesz.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában