Sárkányhajó

2023.05.21. 14:08

Néptáncos fiatalok győzelmével zárult a XII. Sárkányhajó Kupa Kalocsán – galériával, videóval

Élménydús nap záróakkordjaként a kalocsai fiatal néptáncosokból alakult Sudridom csapat 10 fős legénysége repítette át elsőként a célvonalon a sárkányfejjel és farokkal díszített hajót a XII. Sárkányhajó Kupán.

Zsiga Ferenc

Fotó: Zsiga Ferenc

 Szombaton a korábbi éveknél szerényebb érdeklődés mellett megtartott felnőtt futamra eredetileg 11 csapat nevezett be. Ezt egészítette ki egy tucatra a főszervező, a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) a tartalék egységével, hogy a futamok jobb beosztásához szükséges tizenkét csapatos mezőny meglegyen. 

A reggel 8 órakor kezdődő verseny végső, 15:30 körüli döntőjére az előző nap diákfutamainak résztvevői közül is sokan kilátogattak. Így a népes szurkolótábor biztatását a döntő futamnál még a város távolabbi pontjain is hallani lehetett. 

Azt már az előfutamok során sejthető volt: az lehet a győztes csapat, amelyik a Vajas csatorna Mátyás király utcai és Ecetgyár utcai hídja közötti 200 méteres távot 1 perc körüli időben teljesíti. Ehhez azonban arra volt szükség, hogy a résztvevők a hét közepétől megnyílt edzési lehetőségeket a rossz idő ellenére kihasználják. Mint kiderült, a Sudridom részt vett az edzéseken és a próbafutamon.  

Vélhetően ennek is köszönhető, hogy eredményhirdetéskor a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára a kalocsai néptáncos fiatalokból szerveződött Sudridom csapat tagjai léphettek. Ráadásul a nyolc fiúból és két lányból álló egység az aranymedálok mellett a vándorkupát is átvehette. (Aki nem tudná, mi az a sudridom, annak egy kis magyarázattal szolgálunk: a sudridom a szakirodalom szerint egy perkátai eredetű verbunkos kendős tánc.)

Szoros versenyben a második helyen a címvédésért küzdő, többségében a Szent István Gimnázium volt diákjaiból szerveződött Project X csapat végzett. A harmadik helyezést a kalocsai Gerillakertész Szabadidő és Vízisport Egyesület kiskőrösi társszervezete tagjaiból szerveződött Vízi Gerillák csapat szerezte meg. 

A kalocsai XII. Sárkányhajó Kupa a GYIÖK és a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében valósult meg. 
 



 


 

 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában