Döntés

2023.05.25. 16:53

Nem emelik az önkormányzati lakások bérleti díját Kecskeméten − galériával

Az önkormányzati lakásokat és a fiatalok lakáshoz jutását érintő kérdésekben is döntött a kecskeméti közgyűlés csütörtöki ülésén.

Horváth Péter

Az önkormányzat továbbra sem javasolja a bérleti díjak emelését

Fotó: Bús Csaba

Az elmúlt években megemelkedtek a mindennapi megélhetés és a lakhatás költségei. A megemelkedett szolgáltatási díjak (többek között például a takarítás, liftek üzemeltetése, rezsiköltségek, stb.) és a jelentősen megdrágult karbantartáshoz, felújításhoz kapcsolódó építőanyagárak indokolnák a lakbérek emelését, tekintettel arra, hogy a lakbérek mértéke 2020. január 1. óta változatlan − olvasható az előterjesztésben. 

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester előterjesztésében mindezek ellenére a kecskeméti családok, fiatal munkavállalók és idősek biztonságának védelme érdekében továbbra sem javasolja a bérleti díjak emelését, ezzel is támogatva ebben a nehéz helyzetben a város polgárait. A megnövekedett költségek fedezete az időszakos előirányzat-felhasználás alapján az idei költségvetésben biztosított, így jelenleg nem indokolt a lakbérek emelése, ugyanakkor némi lakásállomány-átstrukturálás, és néhány rendeleti szabály pontosítása elkerülhetetlenné vált − áll az előterjesztésben.

Ilyen a nem szociális célra hasznosított bérlakások rendszere, melyet viszont átalakítanak, piaci működési alapokra helyeznék, vagyis piaci alapon adnák azokat bérbe. Ez elsősorban a város frekventált, ingatlanpiaci szempontból meghatározó helyein elhelyezkedő lakásokat érintené.

Az előterjesztés szerint a jelenlegitől eltérő üzleti modellnek köszönhetően részben önfenntartó rendszer alakulhat ki, ahol a befolyt bérleti díjak fedezik a feladatellátás működési költségeit. 

A modellnek magában kell foglalnia a lakásállomány átstrukturálását és a bérbeadás nagyságrendjének növelését. 

A rendelet-tervezetben javasolt piaci alapú bérleti díj bevezetése hosszabb távon megoldást jelenthet a karbantartások anyagköltségének és munkadíjának emelkedésére. A város kockázati tőkealapját is bevonnák az érintett lakások felújításába.

Támogatnák a fiatalok lakhatását

Ugyancsak ebben az előterjesztésben szerepel, hogy a város segítené a fiatalok lakhatását és lakáshoz jutását, ami a szándék szerint helyben tartásukat is szolgálná. Jelenleg folyik az előkészítése egy olyan új támogatási forma bevezetésének, mely a 28 év alatti kecskeméti fiatalok önálló lakhatásának segítését célozná bérelt lakás bérleti díjához történő hozzájárulás formájában. A konstrukció célja, hogy segítse a fiatalok önálló életkezdését, ennek erősítése érdekében vizsgálják azt is, hogy a jövőben a 28 év feletti, huzamosabb ideje önkormányzati lakást bérlő fiatalok milyen feltételek mellett lehetnek jogosultak az általuk bérelt lakás megvásárlására.

További segítséget jelenthet még fiatalok számára a jelenleg szintén kidolgozás alatt álló, a Neumann János Egyetemmel és a Városi Alapkezelő Zrt-vel közösen megvalósítani tervezett lakásépítési program.

Az előterjesztést egyhangúlag elfogadta a közgyűlés.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában