Bácskai Kultúrpalota

2023.05.20. 19:50

Nagy érdeklődés kísérte a bajai egészségnapot – galériával

Baján a Bácskai Kultúrpalotában tartották a Városi Egészségnapot szombaton délelőtt. A lakosság körében nagy népszerűségnek örvendő rendezvényen egészségügyi szűréseken, hangterápián, különféle masszázsokon és előadásokon vehettek részt az érdeklődők, ugyanakkor több egészséges terméket is megismerhettek.

Márton Anna

Szűréseken is részt vettek a bajaiak

Fotó: Márton Anna

A bajai Szent Rókus Kórház Egészségfejlesztő Irodájának munkatársai különféle szűréseket végeztek, a sor már nyitás után kialakult.

– Testösszetételt mérünk, a testzsírszázalékot ezen belül a zsigeri zsírok eloszlási arányát, illetve olyan készüléket is kihoztunk amely vázizom százalékot is tud mérni. Ennek kapcsán egyénileg tudunk beszélni az érintettekkel, hogy milyen értékeik vannak, mit jelentenek és hogyan lehet értelmezni. Tanácsot adunk arra vonatkozólag is, hogy a normál intervallumba hogyan lehet visszakerülni. A tanácsadás jellemzően étrend és testmozgási szokásokra vonatkozik, ezeknek a paramétereknek a függvényében. Mi is mérünk ellenőrző vérnyomásmérést, ezzel kapcsolatban is igyekszünk átadni a legfontosabb tudnivalókat. Egész jó értékeket, mérünk nincs kiugróan magas vérnyomás és úgy tűnik, hogy azok, akiknek magas vérnyomás betegsége van, azok jól karbantartják, jó állapotban vannak – mondta dr. Vargáné Kisbácskai Anita a Szent Rókus kórház Egészségfejlesztési Irodájának munkatársa.

Az érdeklődők folyamatosan érkeztek a szűrésekre, mérésekre. Vargáné Kisbácskai Anita örömmel hangsúlyozta, hogy a fiatal és középkorosztály is képviselteti magát az idősebbek mellett. Külön örülnek a férfiaknak is, bár ők ritkán szoktak részt venni szűréseken, ezen a napon ők is megmozdultak.

A Bácskai Kultúra emeletén egy kis teremben hangfürdőn vehettek részt az arra nyitott látogatók, az élményt Reiner Ivett biztosította. A szakember már közel 15 éve foglalkozik hangterápiával, melynek legfontosabb célja a relaxált állapot elérése.

– Ha ebben az állapotban vagyunk, a test könnyebben gyógyul, oldódnak a blokkok amiket begyűjtögettünk az életünk során. A hangterápiának van egy fizikaik és egy lelki oldala. A testünk rezeg, ezt már régóta tudjuk, feltérképezték, hogy melyek azok az egészséges rezgésfrekvenciák a testben, a szervekben, szövetekben amelyeket ha újra hangolunk, akkor vissza tudnak hangolódni a helyes frekvenciára. Ezt műszerekkel mérték, hogy ha kívülről bejuttatjuk ezeket a frekvenciákat, akkor milyen jótékony hatásuk van. Ez a fizikai oldala a terápiának. A lelki oldala pedig arra vonatkozik, hogy amikor a testünk pihen az elménk olyan agyhullámokra kerül, hogy teljesen ki tud kapcsolni. Ekkor nyílik a lélek s meghalljuk a hangját, azt a vezettetést amelyre a napjainkban szükségünk van – részletezte Reiner Ivett hangterapeuta.

Az Egészségnapon az emberek kíváncsiak voltak minden stresszoldó tevékenységre, terápiára, ami jótékonyan hat számukra. A hangterápia is egy stresszoldás, két alkalommal egy-egy félórás hangfürdőn vehettek részt a délelőtt folyamán az érdeklődők, de Reiner Ivett jelezte, hogy az igazi terápia legalább hatvan perces szokott lenni. Az Egészségnapon inkább csak bepillantást kaphattak a látogatók ebbe a különös világba.

Az egészségnap alkalmával természetes hatóanyagú termékeket is kiállítottak a Bácskai Kultúrpalotában. Lieber Rolland a Crystal Nemzetközi cégcsoport hálózat vezetője elmondta, hogy a Flavin 7 termék hét legmagasabb bioflavoniod tartalmú bogyósgyümölcs kivonata. Az alaptermékek a megelőzést szolgálják.

A Bonbon cukrászat standjánál laktóz, cukor, tej és búzalisztmentes süteményeket kóstolhattak a vendégek. Nagy sikerük volt a diós, málnásvaníliás, túrós és csokoládés édességeknek. Bajor Ildió a Bonbon cukrászat vezetője elmondta, hogy egyre többen keresik a mentes süteményeket, betegek és diétázók is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában