Megmérettetés

2023.05.18. 10:45

Izsáki, lakiteleki és borotai borok viselhetik a Bács-Kiskun Vármegye Bora címet

A Bács-Kiskun Vármegye Bora megmérettetés keretében kiválasztották a vármegyei legjobb fehér-, rozé- és vörösborát, valamint az év feltörekvő borászát.

Tapodi Kálmán

A szakavatott zsűri nemzetközi standardok alapján választotta ki a vármegye legjobb borait

Fotó: Sebestyén István

A kecskeméti Veyron Étteremben szerdán megrendezett borversenyre 31 tétel érkezett be, 12 a Hajós-Bajai-, 19 pedig a Kunsági borvidékről – mindegyik bor aranyérmet szerzett a borvidéki „házi” versenyeken. A szakavatott zsűri nemzetközi standardok alapján választotta ki a vármegye legjobb fehér-, rozé- és vörösborát - adta hírül közleményében a vármegye önkormányzata.  A végeredmény az alábbiak szerint alakult: 

Bács-Kiskun Vármegye Bora 2023 fehér kategória: 

1. Gedeon Birtok, Izsák – Generosa 2022

2. Szemerey Pince, Császártöltés – Cosmopolita cuvée 2022 (Irsai Olivér, Veltelini, Tramini)

3. Csanádi Szőlőbirtok, Császártöltés – Cserszegi Fűszeres 2022

Rozé kategóriában: 

1. DAMAX Kft., Lakitelek – Kékfrankos rosé 2022

2. Berta Pince, Hajós – Cabernet sauvignon rozé 2022

3. Font Pincészet, Soltvadkert – Néró rose 2022

Vörös kategória: 

1. Koch Borászat, Borota – Cabernet franc 2021

2. Koch Borászat, Borota – Cabernet sauvignon bio 2020

3. Koch Borászat, Borota – Cabernet sauvignon barrique 2020

A Bács-Kiskun Vármegye Feltörekvő Borásza címet idén a hajósi Knehr István, a Knehr Pince tulajdonosa érdemelte ki. 

A díjazott borok
Fotó: Víg László

„Nagyon jó látni, hogy az olyan hagyományos hungarikum fajták, mint a Generosa, a Kékfrankos vagy a Kadarka mellett a nemzetközi fajták is megmérettették magukat, így egy nagyon szép összképet adott a verseny a régió borászatairól, borairól” – mondta el Fehér Anna bortechnológus, nemzetközi borbíráló.

A bíráló bizottság elnöke, Szabó Attila, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetője úgy fogalmazott: 

A zsűri nehéz helyzetben volt, mindhárom kategóriában szoros volt a verseny. A győztes borok kiválóan alkalmasak arra, hogy a vármegyét képviseljék az országos megmérettetésen.

„Bács-Kiskun vármegye nem csak területében a legnagyobb az országban, hanem a szőlőtermesztésben és a borkészítésben is élen jár. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az itt megtermelt borokat minél többen megismerjék. Nagyszerű visszaigazolás, hogy a vármegyén kívüli versenyeken minden harmadik aranyérmes bor innen származik” – emelte ki az eseményt szervező Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának elnöke, Rideg László. 

A bíráló bizottság tagjai:

Dr. Györe Dániel, az Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztály Szőlő, Bor és Eredetvédelmi Osztályának vezetője, Járvás Mónika, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkár-helyettese, Kovács Boglárka Dóra, a Villány-Siklósi Borút Egyesület elnöke, Szabó Attila, a MATE Szőlészeti Borászati Intézet Kecskeméti Kutató Állomásának megbízott vezetője, Urbán Péter, a szekszárdi Bodri Pincészet főborásza.

A győztes borászatok: 

A Gedeon Birtok tulajdonosa, Varga Árpád 80 hektáron gazdálkodik, ötvözve a családban ellesett fogásokat, a felsőfokú tanulmányok során szerzett tudást és a személyes tapasztalatokat. Az Ágasegyháza és Izsák között meghúzódó birtokot 1999 óta fejleszti folyamatosan. Tradíció és modernitás – e két szó mindent elmond a törekvéseiről. Elsősorban autentikus alföldi szőlőkkel foglalkozik, célkitűzése, hogy a térség borai újra ismertek és kedveltek legyenek. 

A DAMAX Kft-t 1996-ban Dabasi Gábor borász és Magyar László szőlész alapította. A Szentkirály-Lakitelek Hegyközség területén működő vállalkozásuk évente 40-60 ezer mázsa, saját, illetve termelőktől felvásárolt szőlőt dolgoz fel. Palackos borokkal kis szériában vannak jelen a piacon, viszont annál nagyobb sikereket aratnak. Könnyed, üde friss, gyümölcsös boraikat főleg a termőtájra jellemző fajtákból készítik.

borotai központú Koch Borászat hajós–bajai birtokán könnyed, gyümölcsös fehér-, rozé- és vörösborok születnek. A Koch család már hosszú nemzedékek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászkodással Hajós környékén. Koch Csaba egyik őse tíz generációval korábban, 1748-ban Császártöltés egyik alapítója volt, kereskedelemmel, szőlő- és bortermeléssel foglalkozott. A Koch Borászat közel 130 hektáron műveli szőlőültetvényeit (a villányi VinArt birtokkal együtt).

DAMAX Kft., Lakitelek – Kékfrankos rosé 2022
Fotó: Víg László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában