Eredményhirdetés

2023.05.04. 20:23

Megtartották a 28. Varjú Lajos Országos Természettudományi Emlékversenyt Kecskeméten – galériával

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven ebben az évben is megrendezték a 28. Varjú Lajos Országos Természettudományi Emlékversenyt az 5-8. osztályos tanulók számára a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskolában. A versenyre az egész országból jelentkezhettek tanulók. 14 iskolából összesen közel 170 tanuló vett részt a megmérettetésen. Az eredményhirdetést csütörtökön tartották az intézményben. Ugyanebben az időben a 9. Arany János alsó tagozatos matematikaverseny eredményhirdetését is megtartották az intézményben.

Lizik-Varga Katalin

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Csütörtökön rendezték meg az 1972 óta emelt szintű matematikaoktatást folytató kecskeméti Arany János Iskolában a felső tagozatos korosztály számára kiírt, 28 éves múltra visszatekintő természettudományi emlékverseny eredményhirdetését Szemereyné Pataki Klaudia polgármester fővédnöksége alatt.   

Kecskemét Megyei Jogú Város képviseletében Engert Jakabné alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszédében hangsúlyozta, hogy minden szakterületen meghirdetett verseny egy olyan lehetőség a gyermekek számára, ahol a legkisebbektől az idősebb korosztályig megmérettethetik tudásukat. Azok nevével pedig, akik valóban kimagasló eredményt mutatnak fel, Kecskemét város is büszkélkedhet, nem csak a pedagógusaik és a szüleik. Hangsúlyozta: büszkék vagyunk a diákokra! 

Pálfi Tamás a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója köszönetét fejezte ki az intézménynek, hogy minden évben megrendezi a versenyt. Mint mondta, a tehetséggondozás otthonának is tekinthetjük az Arany János Általános Iskolát. 

A versenyt annak idején az iskola volt igazgatójának tiszteletére alapította a tantestület. Ez egy természettudományos tárgyakat átfogó komplex verseny 5 – 8. osztályos tanulók számára, amelyet Kecskemét és környéke iskolái számára rendeznek minden évben. Az országos méretűvé vált rendezvényre a testvérvárosok Balatonfüred, Szolnok iskoláiból is több tehetséges tanuló nevezett be. 

A Minősített Tehetséggondozó Műhely címmel rendelkező intézmény tantestülete fontosnak tartja, hogy lehetőséget biztosítson a tehetséges tanulók számára, hogy tudásukat a természettudományos tárgyakban összemérjék, ugyanakkor olyan ismeretekre is szert tegyenek, amelyek elősegítik a logikus gondolkodásra nevelést, az ismeretek integrálását és gyakorlati alkalmazását. Az összefüggések megláttatása, a szellemi igényesség a fejlődés elengedhetetlen feltétele. Az iskola felső tagozatos természettudományi munkaközössége közel 700 dolgozatot javított idén.

A több képességterületet megmozgató megmérettetésen az alábbi kecskeméti iskolák vettek részt: a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola, a kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola, a kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola, a kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és a kecskeméti széchenyivárosi Arany János Általános Iskola. 

Kecskeméten kívüli iskolák is beneveztek a megmérettetésre: az Apostagi Nagy Lajos Általános Iskola , a Fekete István Sportiskola Általános Iskola Lajosmizséről, a Kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola , kiskunfélegyházi Dózsa György Általános  Iskola, a kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola, a kunszentmiklósi Varga Domokos Általános Iskola, a ladánybenei Bene Vitéz Általános Iskola, Szolnokról a Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola. 

A csapatverseny jutalmain 7 iskola osztozott. 

Az 5. évfolyamos csapatok:  

3. Bronz oklevél: Kecskeméti Corvin Mátyás Ált. Isk. (Kolozsi-Rechtorisz Péter, Piller Gergő, Vágó Noémi) 

2. Ezüst oklevél: Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált. Isk. (Szabó Janka, Marino Lorenzo, Molnár Tamás)                                                                                          

1. Megosztott Arany oklevél: Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola (Pap Boróka, Gigacz János Jagello, Bordács Kata Kornélia) és a  Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Ált. Isk. (Benke Hajnalka Csenge, Kurenkov Botond, Szirtes Balázs) 

6. évfolyamos csapatok: 

3. Bronz oklevél: Kiskunfélegyházi Dózsa György Ált. Isk. (Perlaki Máté, Csollár Virág, Rácz-Szabó Norbert) 

2. Ezüst oklevél: Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált. Isk. (Kohut Péter, Orosz Viktória, Bartha Márk) 

1. Arany oklevél Kecskeméti Corvin Mátyás Ált. Isk. (Bakos Dávid, Vágó Péter, Prikidánovics Bálint) 

A 7. évfolyamos csapatok: 

3. Az első Bronz oklevél: Kecskeméti Vásárhelyi Pál Ált. Isk. (Kakas Noel, Jakab Viktória, Molnár Enikő) 

Szintén Bronz oklevelet kap a Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Ált. Isk. (Bartus Lóránd, Dancsa Mihály, Sikár Csaba) 

2. Ezüst oklevél: Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola (Szolnoki Zoltán, Katona Tamás, Szécsi Péter Márton) 

1. Arany oklevél: Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált. Isk. (Csík Szemere, Kaldenecker Ármin, Somodi István Márk) 

A 8. évfolyamos csapatok: 

3. Bronz oklevél: Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált. Isk. (Petrovszki Bernadett, Rigó Noémi, Rokolya Márk) 

2. Ezüst oklevél: Kecskeméti Corvin Mátyás Ált. Isk (Farkas Dóra Szófia, Kovács Bianka, Vég Levente) 

Arany oklevél: Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola (Bíró Dóra, Nádas Barnabás, Nagy Zsombor) 

Egyéni helyezések: 

A 6. helyezések  

5. osztály: Bordács Kata Kornélia - Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 

6. osztály: Bartha Márk - Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált. Isk. 

7. osztály: Katona Tamás – Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 

8. osztály: Kovács Bianka  - Kecskeméti Corvin Mátyás Ált. Isk 

Az 5. helyezések  

5. osztály: Gigacz János Jagello - Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 

6. osztály: Prikidánovics Bálint - Kecskeméti Corvin Mátyás Ált. Isk 

7. osztály: Szolnoki Zoltán- Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 

8. osztály: Górán Zsombor - Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 

A 4. helyezések  

5. osztály: Kolozsi-Rechtorisz Péter - Kecskeméti Corvin Mátyás Ált. Isk. 

6. osztály: Orosz Viktória - Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált. Isk. 

7. osztály: Ördög Dominik - Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált. Isk.  és  Szécsi Péter Márton - Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 

8. osztály: Lovas Endre - Kecskeméti Vásárhelyi Pál Ált. Isk. 

A bronz oklevelek  

5. osztály: Szirtes Balázs - Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Ált. Isk. és    Szabó Janka    - Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált. Isk. 

6. osztály: Kohut Péter - Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált. Isk. 

7. osztály: Bartus Lóránd - Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Ált. Isk. 

8. osztály: Fülöp Zsombor -  Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és     Nádas Barnabás - Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 

Az ezüst oklevelek  

5. osztály: Kurenkov Botond- Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Ált. Isk.        

6. osztály: Vágó Péter - Kecskeméti Corvin Mátyás Ált. Isk. 

7. osztály: Somodi István Márk - Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált                   

8. osztály: Bíró Dóra - Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 

Az arany oklevelek  

5. osztály: Benke Hajnalka Csenge - Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Ált. Isk. 

6. osztály: Perlaki Máté - Kiskunfélegyházi Dózsa György Ált. Isk. 

7. osztály: Kaldenecker Ármin – Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált       

8. osztály: Farkas Dóra Szófia – Kecskeméti Corvin Mátyás Ált. Isk.        

Már évek óta kapják az évfolyamok egyéni győztesei a Szamler László által alapított különdíjat, a TALENT-díjat. Idén az alábbi tanulók részesültek ebben az elismerésben: 

5. osztály:  Pap Boróka  - Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 

6. osztály:  Bakos Dávid - Kecskeméti Corvin Mátyás Ált. Isk. 

7. osztály:  Csík Szemere - Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált. Isk. 

8. osztály:  Nagy Zsombor - Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 

Az Arany János Általános Iskola 2010-ben egy vándorserleget alapított, amellyel azt az iskolát jutalmazzák minden évben, amelynek diákjai - a házigazda iskolát kivéve – a legeredményesebben szerepeltek az egyéni versenyben.   

2023-ban egyetlen olyan iskola volt, amelynek versenyzői, csapatai a legjobb eredményt érték el a 28. Országos Varjú Lajos Természettudományi Emlékversenyen, így természetesen ők vitték haza a vándorserleget. Ez az iskola a Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola.  

A Varjú Lajos Természettudományi Emlékversennyel egy időben zajlott a 10. Arany János Regionális Matematikaverseny az alsó tagozatos korosztályú tanulók számára, amelyre 14 általános iskola 75 tanulója nevezett be, 18 tanulót díjaztak az eredményhirdetésen.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában