Eredményhirdetés

2023.05.04. 20:23

Megtartották a 28. Varjú Lajos Országos Természettudományi Emlékversenyt Kecskeméten – galériával

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven ebben az évben is megrendezték a 28. Varjú Lajos Országos Természettudományi Emlékversenyt az 5-8. osztályos tanulók számára a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskolában. A versenyre az egész országból jelentkezhettek tanulók. 14 iskolából összesen közel 170 tanuló vett részt a megmérettetésen. Az eredményhirdetést csütörtökön tartották az intézményben. Ugyanebben az időben a 9. Arany János alsó tagozatos matematikaverseny eredményhirdetését is megtartották az intézményben.

Lizik-Varga Katalin

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Csütörtökön rendezték meg az 1972 óta emelt szintű matematikaoktatást folytató kecskeméti Arany János Iskolában a felső tagozatos korosztály számára kiírt, 28 éves múltra visszatekintő természettudományi emlékverseny eredményhirdetését Szemereyné Pataki Klaudia polgármester fővédnöksége alatt.   

Kecskemét Megyei Jogú Város képviseletében Engert Jakabné alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszédében hangsúlyozta, hogy minden szakterületen meghirdetett verseny egy olyan lehetőség a gyermekek számára, ahol a legkisebbektől az idősebb korosztályig megmérettethetik tudásukat. Azok nevével pedig, akik valóban kimagasló eredményt mutatnak fel, Kecskemét város is büszkélkedhet, nem csak a pedagógusaik és a szüleik. Hangsúlyozta: büszkék vagyunk a diákokra! 

Pálfi Tamás a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója köszönetét fejezte ki az intézménynek, hogy minden évben megrendezi a versenyt. Mint mondta, a tehetséggondozás otthonának is tekinthetjük az Arany János Általános Iskolát. 

A versenyt annak idején az iskola volt igazgatójának tiszteletére alapította a tantestület. Ez egy természettudományos tárgyakat átfogó komplex verseny 5 – 8. osztályos tanulók számára, amelyet Kecskemét és környéke iskolái számára rendeznek minden évben. Az országos méretűvé vált rendezvényre a testvérvárosok Balatonfüred, Szolnok iskoláiból is több tehetséges tanuló nevezett be. 

A Minősített Tehetséggondozó Műhely címmel rendelkező intézmény tantestülete fontosnak tartja, hogy lehetőséget biztosítson a tehetséges tanulók számára, hogy tudásukat a természettudományos tárgyakban összemérjék, ugyanakkor olyan ismeretekre is szert tegyenek, amelyek elősegítik a logikus gondolkodásra nevelést, az ismeretek integrálását és gyakorlati alkalmazását. Az összefüggések megláttatása, a szellemi igényesség a fejlődés elengedhetetlen feltétele. Az iskola felső tagozatos természettudományi munkaközössége közel 700 dolgozatot javított idén.

A több képességterületet megmozgató megmérettetésen az alábbi kecskeméti iskolák vettek részt: a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola, a kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola, a kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola, a kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és a kecskeméti széchenyivárosi Arany János Általános Iskola. 

Kecskeméten kívüli iskolák is beneveztek a megmérettetésre: az Apostagi Nagy Lajos Általános Iskola , a Fekete István Sportiskola Általános Iskola Lajosmizséről, a Kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola , kiskunfélegyházi Dózsa György Általános  Iskola, a kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola, a kunszentmiklósi Varga Domokos Általános Iskola, a ladánybenei Bene Vitéz Általános Iskola, Szolnokról a Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola. 

A csapatverseny jutalmain 7 iskola osztozott. 

Az 5. évfolyamos csapatok:  

3. Bronz oklevél: Kecskeméti Corvin Mátyás Ált. Isk. (Kolozsi-Rechtorisz Péter, Piller Gergő, Vágó Noémi) 

2. Ezüst oklevél: Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált. Isk. (Szabó Janka, Marino Lorenzo, Molnár Tamás)                                                                                          

1. Megosztott Arany oklevél: Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola (Pap Boróka, Gigacz János Jagello, Bordács Kata Kornélia) és a  Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Ált. Isk. (Benke Hajnalka Csenge, Kurenkov Botond, Szirtes Balázs) 

6. évfolyamos csapatok: 

3. Bronz oklevél: Kiskunfélegyházi Dózsa György Ált. Isk. (Perlaki Máté, Csollár Virág, Rácz-Szabó Norbert) 

2. Ezüst oklevél: Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált. Isk. (Kohut Péter, Orosz Viktória, Bartha Márk) 

1. Arany oklevél Kecskeméti Corvin Mátyás Ált. Isk. (Bakos Dávid, Vágó Péter, Prikidánovics Bálint) 

A 7. évfolyamos csapatok: 

3. Az első Bronz oklevél: Kecskeméti Vásárhelyi Pál Ált. Isk. (Kakas Noel, Jakab Viktória, Molnár Enikő) 

Szintén Bronz oklevelet kap a Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Ált. Isk. (Bartus Lóránd, Dancsa Mihály, Sikár Csaba) 

2. Ezüst oklevél: Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola (Szolnoki Zoltán, Katona Tamás, Szécsi Péter Márton) 

1. Arany oklevél: Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált. Isk. (Csík Szemere, Kaldenecker Ármin, Somodi István Márk) 

A 8. évfolyamos csapatok: 

3. Bronz oklevél: Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált. Isk. (Petrovszki Bernadett, Rigó Noémi, Rokolya Márk) 

2. Ezüst oklevél: Kecskeméti Corvin Mátyás Ált. Isk (Farkas Dóra Szófia, Kovács Bianka, Vég Levente) 

Arany oklevél: Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola (Bíró Dóra, Nádas Barnabás, Nagy Zsombor) 

Egyéni helyezések: 

A 6. helyezések  

5. osztály: Bordács Kata Kornélia - Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 

6. osztály: Bartha Márk - Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált. Isk. 

7. osztály: Katona Tamás – Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 

8. osztály: Kovács Bianka  - Kecskeméti Corvin Mátyás Ált. Isk 

Az 5. helyezések  

5. osztály: Gigacz János Jagello - Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 

6. osztály: Prikidánovics Bálint - Kecskeméti Corvin Mátyás Ált. Isk 

7. osztály: Szolnoki Zoltán- Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 

8. osztály: Górán Zsombor - Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 

A 4. helyezések  

5. osztály: Kolozsi-Rechtorisz Péter - Kecskeméti Corvin Mátyás Ált. Isk. 

6. osztály: Orosz Viktória - Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált. Isk. 

7. osztály: Ördög Dominik - Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált. Isk.  és  Szécsi Péter Márton - Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 

8. osztály: Lovas Endre - Kecskeméti Vásárhelyi Pál Ált. Isk. 

A bronz oklevelek  

5. osztály: Szirtes Balázs - Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Ált. Isk. és    Szabó Janka    - Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált. Isk. 

6. osztály: Kohut Péter - Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált. Isk. 

7. osztály: Bartus Lóránd - Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Ált. Isk. 

8. osztály: Fülöp Zsombor -  Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és     Nádas Barnabás - Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 

Az ezüst oklevelek  

5. osztály: Kurenkov Botond- Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Ált. Isk.        

6. osztály: Vágó Péter - Kecskeméti Corvin Mátyás Ált. Isk. 

7. osztály: Somodi István Márk - Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált                   

8. osztály: Bíró Dóra - Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 

Az arany oklevelek  

5. osztály: Benke Hajnalka Csenge - Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Ált. Isk. 

6. osztály: Perlaki Máté - Kiskunfélegyházi Dózsa György Ált. Isk. 

7. osztály: Kaldenecker Ármin – Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált       

8. osztály: Farkas Dóra Szófia – Kecskeméti Corvin Mátyás Ált. Isk.        

Már évek óta kapják az évfolyamok egyéni győztesei a Szamler László által alapított különdíjat, a TALENT-díjat. Idén az alábbi tanulók részesültek ebben az elismerésben: 

5. osztály:  Pap Boróka  - Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 

6. osztály:  Bakos Dávid - Kecskeméti Corvin Mátyás Ált. Isk. 

7. osztály:  Csík Szemere - Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Ált. Isk. 

8. osztály:  Nagy Zsombor - Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 

Az Arany János Általános Iskola 2010-ben egy vándorserleget alapított, amellyel azt az iskolát jutalmazzák minden évben, amelynek diákjai - a házigazda iskolát kivéve – a legeredményesebben szerepeltek az egyéni versenyben.   

2023-ban egyetlen olyan iskola volt, amelynek versenyzői, csapatai a legjobb eredményt érték el a 28. Országos Varjú Lajos Természettudományi Emlékversenyen, így természetesen ők vitték haza a vándorserleget. Ez az iskola a Szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola.  

A Varjú Lajos Természettudományi Emlékversennyel egy időben zajlott a 10. Arany János Regionális Matematikaverseny az alsó tagozatos korosztályú tanulók számára, amelyre 14 általános iskola 75 tanulója nevezett be, 18 tanulót díjaztak az eredményhirdetésen.   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában