Vízállás

2023.05.16. 18:44

Megérkezett a dunai zöldár Baja térségébe

A tavaszi lombfakadást követő időszakban kialakuló dunai zöldár május 11-én megérkezett Baja térségébe: a vízállás azóta az Alsó-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság (ADUVIZIG) kezelésében lévő Duna-szakaszon folyamatosan emelkedik.

Márton Anna

Az előrejelzések szerint Baján május 21-én a vízállás akár a 650 centimétert is meghaladhatja

Fotó: Márton Anna

A bajor és alpesi vízgyűjtőkön összegyülekező csapadékból keletkezett első májusi árhullám Budapestnél hétfőn éjjel tetőzött. A Duna osztrák, cseh és szlovák részvízgyűjtőire hulló csapadék következtében a folyamatos vízhozam-utánpótlás megmarad, így a kialakult magas vízállás a keddi tetőzést követő két napban csak kismértékben változhat.

Az amúgy is magas mederteltségű folyamra érkező újabb esőzések hatására tovább emelkednek a vízszintek: az előrejelzések beválása esetén Baján, május 21-én a vízállás akár a 650 centimétert is meghaladhatja, megközelítve az I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelését szükségessé tevő (700 centiméteres) szintet, adta hírül honlapján az ADUVIZIG.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában