Energetikai korszerűsítés

2023.05.24. 18:58

Jelentősen nőtt a kecskeméti Újkollégium épületének energiahatékonysága

Befejeződött a kecskeméti Református Újkollégium energetikai korszerűsítése. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében több mint 240 ezer forintos európai uniós támogatás segítségével valósult meg. A felújítás során cserélték a nyílászárókat, továbbá megújult a világítás, és a fűtési rendszer, valamint napelemes rendszert telepítettek.

Sebestyén Hajnalka

Kecskeméti Református Gimnázium

Fotó: Kapott fotó

A Kecskeméti Református Egyházközség célja az volt, hogy a fenntartásában és üzemeltetésében álló Újkollégium energetikai felújítását elvégeztethessék. Az épület ad helyet a Kecskeméti Református Gimnáziumnak, illetve a Kecskeméti Református Általános Iskolának. Az épület jellemző szerkezetei a fejlesztést megelőzően nem feleltek meg az energiatakarékosság mai, egyre fokozódó követelményeinek. Energiahatékonysági mutatói rosszak voltak. 

A fejlesztés eredményeképp megtörtént a homlokzati nyílászárók cseréje fa, háromrétegű üvegezésű ablakokra, korszerűsítették a világítás- és fűtési rendszert, HMV- (használati melegvíz) és légtechnikairendszer-korszerűsítéssel egybekötve. Mindezek mellett 50 kilowattpeak teljesítményű napelemes rendszert telepítettek.

Fotó: Kapott fotó

A fejlesztésekkel az épület energetikai besorolása – még a falak korszerűsítése nélkül is – EE osztályúra javult. 

Az energiahatékonysági korszerűsítés révén mérséklődtek az épület fenntartási költségei, valamint csökkent a fajlagos energiafelhasználás. Mindez közvetve hozzájárul a fenntartható fejlődéshez, a tanulók és dolgozók tanulási- és munkakörülményeinek javításához, valamint a felhívás célkitűzéseihez is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában