Közgyűlés

2023.05.25. 17:19

Fenntarthatóságot célzó gyakorlati intézkedéseket dolgozhat ki Kecskemét

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően a megújuló energiákkal kapcsolatos fejlesztéseket dolgozhat ki a kecskeméti önkormányzat.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a Közép-Kelet Európai régió másik 10 országának településeivel szemben sikeresen pályázott az EUCF (European City Facility) Városokkal a városokért – helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása című program 2022. évi 3. fordulójában. A pályázat keretében megújuló energiával kapcsolatos fejlesztéseket dolgoz ki a város.

A nyertes „Green & Cool Kecskemet” című projekt keretében az EUCF szervezete a kecskeméti önkormányzattal tavaly május 3-án aláírt szerződés keretében lehetőséget biztosított arra, hogy Kecskemét helyi klímastratégiájában és Fenntartható Energia és Klíma Akciótervében (SECAP) megfogalmazott céljainak megvalósítása érdekében gyakorlati intézkedéseket dolgozhasson ki.

A támogató a június 2-ig tartó programban 60 ezer eurót biztosított Kecskemétnek ahhoz, hogy elkészíthesse az éghajlat-védelemmel, megújuló energiával, energiahatékonysággal kapcsolatos beruházási koncepcióját.

A beruházási koncepció készítésének alapvető célja, hogy megvizsgálják a fenntarthatósággal kapcsolatos fejlesztések műszaki lehetőségeit, és erre üzleti modellt dolgozzanak ki. Ezzel azután további forrásokat lehet bevonni hazai és EU-s pályázatokon keresztül.  

A projekt mérföldkövei között szerepel annak vizsgálata, hogy elosztott B kategóriás napelemes rendszert létesítsenek Homokbánya városrészben. 

Másik mérföldkő az elektromobilitás fejlesztését jelenti a városi tömegközlekedésben. Ez hidrogénüzem tervezését és komplex energiamenedzsment-rendszer kialakítását foglalja magában.

A projekt részeként geotermikus üzem létesítésével fejlesztenék a homokbányai távhőrendszert, valamint napelemes és energiatároló rendszert telepítenének a városi környezetben. Az EUCF részére kiküldendő Beruházási Koncepciót a közgyűlés jóváhagyta csütörtöki ülésén.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában