Kezdeményezés

2023.05.26. 07:00

Emléktáblát állítanak az ÁVH megkínzott áldozatainak emlékére Kecskeméten

A március 30-i közgyűlésen dr. Fekete Gábor képviselő, a Fidesz-KDNP közös frakciója nevében kezdeményezte egy emléktábla elhelyezését a Lestár tér 2. szám alatti épület Városháza felőli homlokzatán. A közgyűlés támogatta a kezdeményezést, csütörtökön pedig szavazott az elhelyezésről.

Horváth Péter

A közgyűlés támogatta a kezdeményezést, csütörtökön pedig szavazott az elhelyezésről.

Fotó: Bús Csaba

Mint ismert, Kecskeméten a Lestár tér 2. szám alatti Érseki Helynökség épületében működött az Államvédelmi Hatóság (ÁVH), a magyarországi kommunista pártállami diktatúra részben titkosan működő államvédelmi szervezete 1948 és 1956 között. Feladata hivatalosan a rendszer ellenségeinek üldözése, a rendszer és vezetőinek védelme volt − szól az Értékmegőrzési Bizottság előterjesztésének szövege.

Az emléktábla az ÁVH által elhurcolt, megkínzott áldozatoknak állítana emléket. Az emléktábla elkészítésének, szakszerű elhelyezésének költségeit a Fidesz-KDNP frakció tagjai vállalják. Az általuk elkészíttetett emléktáblát az önkormányzat tulajdonába kívánják adni, a további fenntartását, karbantartását az önkormányzat látná el.

A Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia hozzájárult az emléktábla elhelyezéséhez. 

Az emléktábla tervezési, kivitelezési munkáinak költsége 250 ezer, illetve a szállítás és szakszerű elhelyezés költsége: 50 ezer forint. A tábla mérete 30x40 centiméter, anyaga fekete márvány vagy gránit, melyen a vésett szöveg aranyozással készülne az alábbi szöveggel.

„Ez az épület a római katolikusok bérháza volt, 1948-ban államosították. Itt működött a kecskeméti Államvédelmi Osztály, az AVO, majd átszervezése után a megyei Államvédelmi Hatóság, az ÁVH. Ide hozták a kulákoknak bélyegzett, vagy osztályellenségnek nyilvánított magyar embereket. A köznyelven ,,Kékház" a SZENVEDÉSEK HÁZA lett. Aki erre jársz, emlékezz az itt megkínzott, halálra vert ártatlan magyar emberekre! (A Római Katolikus egyház visszakapta jogos tulajdonát) ,,Mi Atyánk...szabadíts meg a gonosztól..." Máté 6:13. Az emléktáblát állították a kommunizmus áldozatainak emlékére 2023-ban: FIDESZ ÉS A KDNP KECSKEMÉTI SZERVEZETEI”

Az emléktábla elkészítését, a kivitelezési munkáját is Fidesz-KDNP frakció tagjai vállalják, mellyel a megvalósuló emléktábla ingyenesen az önkormányzat tulajdonába kerül. A tábla elhelyezését a közgyűlés egyhangúlag támogatta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában