Ballagás

2023.05.01. 11:10

Elballagtak a bajai német iskola végzősei

Legyetek jók mindhalálig – a tizenegyedik évfolyam nevében ezzel a mondattal köszönt el a búcsúzó 12-esektől Szauer Panna, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának ballagásán április 27-én, az intézmény ebédlőjében.

Márton Anna

Forrás: Beküldött fotó

A hagyományosan családias ünnepségen „hazai pályán” játszott a Kollégiumi Zenekar. Illés Zoltán tanítványai a tőlük megszokott profizmussal adták elő a Konyha Együttes Százszor visszajátszott című dalát, majd ezt követően bölcs gondolatok hangzottak el az irodalmi műsor részvevőinek előadásában. Szerepelt Maczkó Rebeka, Claessens Stella, Gyüre Gréta, Tesch Lorina, Kovács Ágoston, Csoba Anita és Limburger Emília.

Az ünnepi beszédek sorát Szauer Panna nyitotta meg. Gondolataihoz a Légy jó mindhalálig című musical, Az élet szép című betétdalából kölcsönzött részleteket. Elmondta, tudja, manapság valószínűleg nem „trendi” Nyilas Misire utalni egy ballagási búcsúbeszédben, de Móricz Zsigmond hősének gondolatai örökérvényűek és illenek az ünnepi alkalomhoz. A beszédet Vén Csenge németül is elmondta.

A tizenkettedikesek nevében Bóna Eszter búcsúzott. Miközben hallgattuk, szinte megelevenedtek előttünk a kollégiumi hétköznapok. Úgy idézte fel a történéseket, ahogyan ők élték meg azokat nap mint nap. Élmény volt hallgatni őszinte, érzelmekben gazdag és az intelligens humortól sem mentes gondolatait. Tolmácsolt László Bernadett.

Forrás: Beküldött fotó

Nincs kollégiumi ballagás Marci bácsi beszéde nélkül – hangzott a konferálás Ármai Borbálától, illetve németül Beck Emíliától, ennek megfelelően Kerek Márton, az internátus igazgatója lépett mikrofonhoz. Nem könnyű, ugyanakkor szerethető és tehetséges évfolyamnak nevezte a mostani ballagókat. Utalt arra is, hogy kollégiumi éveiket pont derékba törte a Covid, ami nem segítette szociális kompetenciáikat, de mára felnőttek a feladataikhoz, és ez bizonyára megmutatkozik majd a közelgő megmérettetéseiken is, melyekhez sok sikert kívánt. Kerek Márton beszédét Fiedler Antal mondta el németül.

Közösségi munkáért jutalomban részesült Bóna Eszter, Kelemen Kata és Krahulecz Viktória. Búcsúajándékként minden ballagó kapott egy emléklapot, rajta a végzős kollégisták tablójának kicsinyített másával. A műsort ünnepi vacsora zárta.

Nyilas Misi gondolatai 2023-ban is aktuálisak. A Légy jó mindhalálig című musical Az élet szép című betétdalának sorai pedig mindannyiunk számára fontos életbölcsességeket tartalmaznak. Hiszen a tudás az, mi fölemel, és biztosan lesz út lélektől lélekig, csak mindannyian legyünk jók mindhalálig. 

Forrás: Beküldött fotó

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában