Bűncselekmény

2023.05.31. 06:50

Állatkínzás: tűzőgépkapoccsal tűzdelt szalonnát tettek ki a kutyáknak Kecskeméten

Sajnos egyre gyakrabban hallani olyan esetekről, amikor mérgezett vagy szögekkel, csavarokkal tűzdelt ételt raknak ki az utcára, hogy a kutyákban kárt tegyenek. Most újabb hasonló eset történt Kecskeméten.

Lizik-Varga Katalin

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Kecskeméten a Széchenyivárosi kiserdő bejáratánál egy kutya gazdája az egyik délutáni séta alkalmával azzal szembesült, hogy az eb egy otthagyott szalonnadarabot kapott fel, hogy azt megegye. Csak a gazdi gyorsaságának köszönhető, hogy a kutyusnak nem történt nagy baja, ugyanis kiderült, hogy a szalonnadarabba tűzőgépkapcsokat tűzdelt valaki. 

Szerencsére a kutya nem ette meg a szalonnát – mondta hírportálunknak a nyilatkozó gazdi, aki egyébként orvosként naponta segít embertársainak. Azonban hozzátette, hogy sokkal rosszabbul is végződhetett volna a történet. 

Mint mondta, társadalmunkban egyre több megkeseredett, konfliktusgeneráló ember van, akik saját gondjaikat másokon, például az állatokon akarják levezetni.  

Egyébként a gazdi kiszedte a tűzőgépkapcsokat a szalonnából és külön dobta a kukába, hogy a tűzdelt étel más állatban ne tegyen kárt. Ugyanis szerinte elképzelhető, hogy egy éhes állat, például egy mókus a kukából is kiszedi az eledelt, hogy jóllakjon, ezért döntött így. A kutyások többsége pedig szerinte nagyon körültekintő és figyel a szabályokra. Ezért is bántó számára ez az eset.  

Megkérdeztünk egy állatorvost is a témával kapcsolatban. Arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen jelekre figyeljünk, hogyan állapítsuk meg, ha a kutya mérgezett, vagy szögekkel tűzdelt eledelt eszik. 

Tanácsot is kértünk: hogyan kerülhetjük el, hogy a kutya fölegyen valamit a földről?

A kutyák szeretnek séta közben felenni ezt-azt, mindegy nekik, hogy ettek-e előtte, vagy nem. Ez amolyan kutyaszokás. Azonban vannak emberek, akik valamiért nem kedvelik a kutyákat, ennek pedig hangot is adnak. Egyre többször hallhatjuk, hogy mérgezett, vagy szögekkel tűzdelt ételt raknak ki, hogy a kutyák azt lenyelve elpusztuljanak. Van, akit az ugatás, némelyeket a kutyaürülék, másokat pedig csupán a látványuk zavar. 

Ha a kutya lenyel egy falatot, amelyben 1-2 szög van, az nem mindig okoz problémát, de okozhat vérző sebeket a nyelvén és felsértheti a nyelőcsövét is – mondta Dr. Koch Róbert állatorvos. 

Hozzátette: ha a szög megsérti a gyomrát, hasi fájdalma lehet, és rosszabb esetben az állat el is pusztulhat. 

A kutyán észre lehet venni, ha baja van, olyankor bágyadt, nem eszik, nem iszik. Ha még nem késő, az állatorvos röntgennel tudja kimutatni a fém idegen testet, és például a gyomor műtéti felnyitásával tudja eltávolítani azt. Azonban ez igen költséges eljárás, összességében közel 100 ezer forintba is kerülhet. Az állatorvos szerint leszoktatni a kutyákat arról, hogy hogy elfogyasszák az ismeretlen eredetű falatokat a földről, szinte lehetetlen. 

Bár vannak praktikák, amelyekkel próbálkoznak a kutyatartók, tapasztalata szerint egyik sem működik. Mint mondta, még rövidpórázon is megeshet, hogy a kutya felkap az utcán valamit, azonban így jobban oda tud figyelni a gazdi, és hamarabb észre tudja venni például a földön heverő ételmaradékokat. De mire számíthat az a személy, aki ehhez hasonló, fémdarabokkal tűzdelt eledelt, vagy mérgezett falatot tesz ki valahová, ha fény derül a kilétére? 

Hogyan büntetik az állatkínzást? 

Az Állatvédelmi törvény 3. § 4. pontja szerint állatkínzásnak minősül az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, de olyan hatást eredményező beavatkozás vagy bánásmód is, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat az állat számára. 

A Büntető törvénykönyv 244. § (1) a) pontja: Aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás

  • a) az állatnak különös szenvedést okoz, vagy
  • b) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

(3) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzást

  • a) méreg alkalmazásával vagy az állat elpusztítására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozva követik el.

Mindezek alapján megállapítható, hogy a Btk. szerint az állatkínzás alapesetben két évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel, súlyosabb esetben három de akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában