13. spárga és kacsa ételek fesztiválja

2023.05.21. 11:18

A spárga és kacsa mellett a felső-bácskai és homokháti értékekről szólt a kelebiai családi nap – galériával, videóval

Spárgából és kacsából készült számtalan féle finomság szombaton Kelebián, ahol a Felső-Bácskai és Homokháti Gasztrokulturális Aktív Családi Napra várták az érdeklődőket. Az esemény magába ölelte a 13. spárga és kacsa ételek fesztiválját, amelyet idén a Magyar Natúrpark Szövetség (MNSZ) támogatott.

Pozsgai Ákos

Sokan évek óta résztvevői a versenynek és fantasztikus ételek kerültek az asztalra

Fotó: Pozsgai Ákos

A Magyar Natúrpark Szövetség az Aktív Magyarország támogatásával idén második alkalommal rendezi meg az Aktívan a natúrparkokban című rendezvénysorozatát, összesen tíz helyszínen várják családi és kulturális rendezvényekkel a helyben élőket és a turistákat. Az idei programsorozat első helyszínre volt Kelebia, ahol a Felső-Bácskai és Homokháti ételek, a helyben termelt élelmiszer, a helyi hagyományok, épített és természeti kincsek kerültek előtérbe.

– Másfél, két évtizeddel ezelőtt, még a cseresznye, a spárga és a kacsa jelentette a térség fő megélhetési forrását, mára azonban a messze földön híres kelebiai cseresznye eltűnt a portfólióból. Maradt a spárga és a kacsa, amely ma is meghatározó a település életében, hiszen a köré szervezett gasztronómiai fesztiválnak komoly közösségteremtő szerepe van Kelebián – hangoztatta köszöntőjében Bányai Gábor kormánybiztos, a térség (Fidesz-KDNP) egyéni országgyűlési képviselője.

Maczkó József polgármester úgy fogalmazott, hogy egy település vezetőjének fő feladata, főleg, ha vidéki, hogy olyan vidékfejlesztési eszközöket találjon, amely a régi hagyományokat újra kelti és olyan új dolgokat teremtsen, amelyek valóban a vidék értékeit emelik ki és tényleges fejlődést jelentenek a közösség számára. Ezt a célt szolgálja a Felső-Bácskai és Homokháti Értékmegőrző Natúrpark Egyesület, amely öt éve jött létre, 12 önkormányzat – Ásotthalom, Bácsalmás, Bácsszőlős, Csikéria, Katymár, Kelebia, Kunbaja, Madaras, Mátételke, Öttömös, Tataháza és Tompa – közreműködésével és amelynek székhelye Kelebián van, tagja a Magyar Natúrpark Szövetségnek, 2018 augusztusában kapta meg a természetvédelemért felelős minisztertől a Natúrpark cím használati jogát. – A cím azonban mit sem ér, ha nem töltjük meg tartalommal és nem használjuk küldetésünk teljesítésének érdekében. A küldetésünk pedig az értékek védelme és felemelése, a vidéki életmód népszerűsítése. Ezeket a célokat még inkább erősíti a határmentiség, és az a tény, hogy a határ túloldalán, a vajdasági területeken, hasonló feladatokkal küzdenek honfitársaink – mondta Maczkó József polgármester.

Dr. Pető Péter a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke arról beszélt, hogy összesen 17 natúrpark van az országban, részben a rendezvénysorozat célja is az, hogy a natúrparki mozgalom célját megmutassák, ami lényegében a vidéki ember mindennapi életéről szól.

– A natúrparkok célja a vidékfejlesztés, a természeti és az épített örökségnek a védelme, az ökoturizmus és rekreáció, a környezeti nevelés. A tíz helyszínből álló programsorozat megvalósítására a kormány 36 millió forintot biztosított a szövetség számára, ebből 4 millió forintot nyert el a Felső-Bácskai és Homokháti Értékmegőrző Natúrpark Egyesület a Gasztrokulturális Aktív Családi Nap megszervezésére – emelte ki a szövetség elnöke.

A település piacterén megrendezett spárga-és kacsa főzőversenyen közel két tucat csapat vett részt, a helyieken kívül a környező településekről és a táron túlról, Erdélyből és a Vajdaságból is érkeztek vendégek. Illés Lajos, életműdíjas mesteroktató arról beszélt, hogy nem volt könnyű dolga a zsűrinek az elkészült ételek elbírálásánál, hiszen sokan évek óta résztvevői a versenynek és fantasztikus ételek kerültek az asztalra.

– Majdnem mindig ugyanaz a szempont, hogyan bántak az alapanyaggal, mennyire ötletes, milyen kreatívok a készítők. persze szem előtt tartva, hogy elsősorban egy baráti összejövetelről van szó, így nem annyira a szakmai szempontok kerültek mérlegelésre

 – avatott be az értékelés részleteibe Illés Lajos, akinek az Év Vendéglátó szakoktatója címmel kitüntetett Mondovics József volt a segítségére az elbírálásban.

A főzőversenyekre évről évre többen jelentkeznek, köztük baráti társaságok, intézmények dolgozói köre, vállalkozások, térségi falugondnokok, a főző és sütő csapatok a kacsákat ingyen kapták.

Az idén a natúrpark egyesület tagtelepülései is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra és a rendezvény aktív családi nap mozgást is jelentet, kerékpáros csillagtúrákat szerveztek Ásotthalomról, Öttömösről, Bácsalmásról és Tompáról, az úti cél a kelebiai gasztrokulturális fesztivál volt.

Az esemény kísérő rendezvényeként a Magyar-Szerb Agrárkereskedelmi Központ aulájában a Sántha Márta Közösségi Színtérben, a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával működő kézműves szakköri foglalkozásokon készült alkotásokból nyílt kiállítás, amelyet Bíró Melinda kulturális szervező, Józsa Lengyel Judit könyvtárvezető és Zsilinszki-Fodor Mónika, az Otthon a Teleházban program vezetője mutattak be a látogatóknak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában