Nagycsaládosok Országos Egyesülete

2023.05.29. 13:53

A kiskunhalasi gyermeknapon mutatták be a Nagycsaládosok újabb mesekönyvét – galériával

Harminc új történettel megjelent a Nagycsaládosok meséi 2. kötet, a könyvet vasárnap, Kiskunhalason, a Csetényi Élményparkban tartott városi gyermeknapon mutatták be. Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke elmondta, hogy az új kötet bemutatja, hogy a mai szülők milyen meséket mondanak gyermekeiknek, és milyen értékeket kívánnak átadni. Ilyen az odafigyelés egymásra, a nyitottság mások iránt, az elesettek segítése.

Pozsgai Ákos

Bemutatták a mesekönyvet

Fotó: Pozsgai Ákos

A szervezet 2017-ben jelentette meg első mesés kötetét, olyan – részben az élet írta történetekkel, melyek új köntösbe bújtatva az alapvető értékekre hívják fel a figyelmet. Az első könyv sikerén felbuzdulva a NOE újabb pályázatot hirdetett, melyre mintegy négyszáz történet érkezett, ezeket olyan szülők írtak, akik maguk is rendszeresen mesélnek gyermekeiknek – mondta el a szervezet elnöke.

Ezek közül választotta ki a zsűri a harminc legjobbat, legszellemesebbet. A történetek közül az egyiket, Cserkó Róbertné Renáta A tavaszi zsúr című meséjét feldolgozta az M2 gyermekcsatorna is. 

A mesét a Hetedhét kaland című műsorban pénteken láthatták először a tévénézők 

– mondta el Kardosné Gyurkó Katalin. Hozzátette: a mese a valóságot ülteti át egy varázslatos világba, és egyúttal értékeket is közvetít. Az új kötet bemutatja, a mai szülők milyen meséket mondanak gyermekeiknek, és milyen értékeket kívánnak átadni. Ilyen az odafigyelés egymásra, a nyitottság mások iránt, az elesettek segítése. – Nagyon fontos a humor a családok életében, de a mesék segíthetnek a fájdalom, a veszteség feldolgozásában is, hogy „erősebben álljunk a hétköznapokban, tudjuk, vannak, akikre számíthatunk” – fejtette ki Kardosné Gyurkó Katalin a kiskunhalasi városi gyermeknapon.

Elmondta, hogy a kötet kereskedelmi forgalomban nem lesz kapható, a Nagycsaládos szervezetek kapnak belőle és ajándékként fogják adni nagycsaládosoknak, illetve a szervezet rendezvényein kaphatnak belőle a résztvevők.

A gyereknapon az egy éve nyitott Csetényi Élményparkban a könyvbemutató mellett színes programokkal várták a szervezők a családokat. Az egyéves évforduló alkalmából egy fát is elültettek, felhívva a természet védelmére a figyelmet. Vincze Bálint, az élményparkot üzemeltető Halasi Városmenedzser Kft. ügyvezetője elmondta, hogy hagyományt szeretnének teremteni a ültetésnek és minden évben, a park megnyitásának az évfordulóján újabb fát fognak ültetni.

Koncerttel, rendőrségi és tűzoltó autó bemutatóval, játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, játszótérrel, vetélkedőkkel, jurtával, csónakázással, helyi művészeti csoportok bemutatóival, várták egész nap az érkező családokat. Este minidiszkóval zárult a nap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában