Megemlékezés

2023.03.15. 15:31

Városi megemlékezést tartottak Kecskeméten – galériával, videóval

Ünnepi megemlékezést tartott Kecskemét városa az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából szerdán, nemzeti ünnepünk napján.

Horváth Péter

Az ünnepi előadás és beszéd után a város, az intézmények és a civil szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat a Kossuth-szobor lábánál.

Fotó: Horváth Péter

Az eredetileg a Kossuth-szoborhoz tervezett eseményt a rossz idő miatt a városháza dísztermében rendezték meg, ahol a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház adott zenés műsort Az otthon hazahív címmel. Az előadást Galambos Attila irodalmi vezető és Tóth Kata dramaturg szerkesztette és Szente Vajk rendezte. Közreműködtek a Kecskeméti Nemzeti Színház színművészei, Aradi Imre, Bori Réka, Koltai-Nagy Balázs, Kovács Gyopár, Märcz Fruzsina, Németh-Nagy Johanna és Orth Péter. Az előadásban A kőszívű – A Baradlay legenda című musical legszebb dalai mellett verses és prózai előadások is elhangzottak, mások mellett Ady Endre, Ottlik Géza és Mikszáth Kálmán forradalomról írt gondolatait tolmácsolták a művészek.

Az előadást követően Nyeste Pál piarista szerzetes hosszú ünnepi beszédében egyebek mellett a szabadság fontosságáról szólt, hangsúlyozva, hogy az hozzátartozik az ember természetéhez és méltóságához – harcoltak érte és harcolni fognak érte, majd a szabadságharc hőseiről is szólt.  

Az ünnepi előadás és beszéd után a város, az intézmények és a civil szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat a Kossuth-szobor lábánál. A megemlékezésen közreműködtek a Kecskeméti Városi Fúvószenekar és a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület tagjai.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon Youtube – csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában