Tájékoztatás

2023.03.07. 07:00

Újra menetrend szerint közlekedik az erdei kisvasút a Gemencben

A Gemenc Zrt. fenntartásában üzemelő Gemenci Állami Erdei Vasút és az Ökoturisztikai Központ március 11-től Pörbölyön teljes szolgáltatásával várja a kirándulókat. A bakancsos turisták gemenci bázisa örömmel várja Gemenc déli kapujában az aktív kikapcsolódni vágyókat.

Márton Anna

A Gemenc Zrt. fenntartásában üzemelő erdei vasút március 11-től Pörbölyön várja a kirándulókat

Forrás: Beküldött fotó

Minden nap 8:00 és 17:00 óra között várja a kirándulókat a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja Pörbölyön. Hétköznapokon az ingyenesen igénybe vehető parkoló, a játszótér és a közeli vadmegfigyelő erdei állatai látogathatók, az erdei vasút és a kiállítások csak előre bejelentkezett csoportok számára érhetők el. Hétvégén és ünnepnapokon azonban teljes szolgáltatással várja a látogatókat a gemenci erdőgazdaság.

Hétvégi és ünnepnapi szolgáltatások

Hétvégenként és ünnepnapokon menetrend szerint 10-kor, 12-kor, valamint 14:30-kor indulnak az Ökoturisztikai Központból, Pörbölyről a Gemenci Állami Erdei Vasút járatai Malomtelelő állomásig. A kiállítások 9:00 és 15:00 óra között tekinthetők meg a hétvégén. Emellett a vadmegfigyelő, büfé, vizesblokkok és ingyenes parkolás is várja a kirándulni vágyókat.

A „Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” interaktív kiállításon az információk befogadását audiovizuális elemekkel is segítik. Színes monitorok és látványos tablók, az erdőgazdálkodás tárgyi emlékei, valamint hód és vidra dioráma is várja mindazokat, akik élményszerűen kívánják megismerni a Gemenci erdő életközösségét, az erdész évszázados hivatását, valamint a Sárköz népművészetét.

A „Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas” kiállítás a Millenniumi pavilonban látható. Több, mint 300 fotó, infografikák, érintőképernyős multimédiás pultok és játékok segítik az ismeretek befogadását. A kiállítást úgy alkották meg, hogy a kisgyermekektől a szakemberekig mindenki megfelelő és érdekes információhoz jusson a gímszarvasok egy évciklusáról.

A látogató a templomi csarnokot idéző teremben körbejárva januártól decemberig követheti végig a gímszarvasok életét. Egy-egy hónaphoz kapcsolódóan pedig megismerkedhet a szarvasok társas viselkedésével, a családok életével, az agancsfejlődés ciklusaival, a szarvasbőgés titkaival. Szóba kerül az állatok anatómiája, a vadgazda szerepe, de a szarvas és az őz közötti különbség is. Megtekinthető a három gemenci kötődésű világrekord trófea másolata, és ízelítőt kapunk a világ népeinek szarvaslegendáiból is. A küzdő gímbikákat bemutató, körbejárható dioráma pedig testközelbe hozza a csak a szarvasbőgések idején megfigyelhető, a szarvastehenekért harcoló bikák lélegzetelállító összecsapását.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában