Rozsnyai Attila

2023.03.10. 19:50

Több mint félmilliárd forint érkezett a Magyar Falu Program keretében Kisszállásra – galériával

Átadták péntek délelőtt a Magyar Falu Program keretében megvalósult beruházásokat Kisszálláson. Többek között megújult a művelődési ház és a polgármesteri hivatal tetőtere, több mint 1,8 kilométer hosszan felújították a falu főutcáját, új klubhelyiséget kaptak a horgászok, tanyagondnoki buszt vásárolt az önkormányzat és számos közösségi program valósult meg a településen. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Bányai Gábor, a délalföldi fejlesztésekért felelős kormánybiztos átadtak két új falubuszt is, amit Brassó Imre Albert, Harkakötöny és Maczkó József, Kelebia polgármester vettek át.

Pozsgai Ákos

Átadták a Magyar Falu Program keretében megvalósult beruházásokat Kisszálláson péntek délelőtt

Fotó: Pozsgai Ákos

– A Magyar Falu Program egy sikertörténet – hangoztatta Rozsnyai Attila, Kisszállás polgármestere, aki szerint az elmúlt három évben jelentős fejlődésen ment keresztül a község. Javult az itt élők életminősége, vonzóbbá vált a vidéki élet. 

– Sikertörténet, mert több olyan pályázati lehetőség nyílt meg a számunkra is, amivel élhetőbbé tudtuk tenni a településünket. Sok területen nyújtott, és nyújt segítséget, hogy van jövőkép a falvak számára – fűzte hozzá a település vezetője.

Hozzátette: az elnyert támogatásból helyi vállalkozásoknak is tudtak munkát adni, egy tanyagondnoki buszt vásároltak és egy újabb busz van beszerzés alatt. Orvosi eszközöket vásároltak, a közterületek karbantartásához szükséges munkagépeket és eszközöket tudott beszerezni az önkormányzat, az iskola külső nyílászáróit is újakra cserélték és nagy sikere volt a lakosság körében a járdafelújítási programnak is, 58 ingatlan előtt több mint 1300 négyzetméter járda épülhetett meg. 

A pályázati forrásból az önkormányzat megvásárolt egy elhagyott ingatlant is, amelynek a helyén köztéri parkot létesített. A temetőben is jelentős beruházás zajlott, 392 négyzetméternyi felületet térköveztek le, idén újabb 290 négyzetméternyi felületet tudnak térkővel borítani. A felelős állattartásra is érkezett pályázati forrás, 1,2 millió forintot költöttek a házikedvencek ivartalanítására.

Az önkormányzat mellett négy helyi civil szervezet is sikeresen pályázott és nyert több millió forintot. Ebből a horgász egyesületnek klubhelyiséget alakítottak ki a művelődési ház pincéjében és a polgárőrség irodája is megújult. A Kisszállás Négyestelepi Főnix Egyesület a pályázati támogatásnak köszönhetően megtudta vásárolni az egyetlen fennmaradt majori iskola épületét, a Kisszállási Kulturális, Információs és Mentálhigiénés Szolgáltató Egyesület pedig a faluban szervezett közösségi programokra nyert pályázati forrást. Az 55-ös főútról vezető bekötő út több mint 1,8 kilométer hosszan újult meg 400 millió forintból.

– Az elmúlt három évben összesen több mint félmilliárd forint érkezett a Magyar Falu Program keretében a településre. 

– emelte ki Rozsnyai Attila polgármester, aki abban látja a Magyar Falu Program sikerét, hogy sok mindenre kiterjed, és emellett a rövid elbírálási időnek köszönhetően a támogató okirat kézhezvételétől számított rövid időn belül megérkezett az elnyert támogatás összege, amely nagyban segíti a beszerzést és a kivitelezést.

– A kistelepülések elnéptelenedésének megállítása és a falvakban élők életkörülményeinek javítása volt a cél, amikor a kormány kidolgozta és széleskörű társadalmi egyeztetést követően elfogadta a Magyar Falu Programot, valamint a családtámogatási intézkedéscsomag részeként a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) – hangoztatta Gyopáros Alpár kormánybiztos, aki példaértékűnek nevezte azt a félmilliárd forintot, amit Kisszállás elnyert az elmúlt három év alatt.

A kormánybiztos helyesnek nevezte a fejlesztések eddigi irányát. 

– Amennyiben ezt az irányt folytatjuk és tudunk ugyanilyen nagyságrendben forrásokat biztosítani a településeknek, akkor belátható időn belül minden település közlekedési infrastruktúrája és minden intézmény szolgáltatása 21. századi lesz. Ezzel arra tudjuk ösztönözni a fiatalokat, hogy ne hagyják el a szülőfalujukat, hanem ott alapítsanak családot – fűzte hozzá a kormánybiztos.

Bányai Gábor kormánybiztos, a térség egyéni országgyűlési képviselője szerint olyan mértékű és célú támogatások, amelyet a Magyar Falu Program és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) nyújt, soha korábban nem volt, minden településnek a lélekszáma, és adóereje függvényében hozzá kell férnie az állami támogatásokhoz. Annak a reményének adott hangot, hogy a második félévben is fel tudják tölteni forrásokkal a Magyar Falu Programot és további utak és intézmények újulhatnak meg a kistelepüléseken.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában