Avatás

2023.03.16. 11:20

Petőfi Sándor bronz mellszobra ékesíti Móricgát központi parkját – galériával

Március 15-én, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján avatták fel Petőfi Sándor mellszobrát Móricgáton, a Faluház parkjában. Lantos Györgyi csongrádi szobrászművész alkotását Lezsák Sándor és Csontos Máté leplezte le, majd Kósa István református lelkész áldotta meg.

Vajda Piroska

Az esemény zárásaként leplezték le a Faluház parkjában álló Petőfi-szobrot

Fotó: Vajda Piroska

Az ünnepi megemlékezést a rossz idő miatt a helyi művelődési házban tartották, ahol elsőként Csontos Máté polgármester mondott köszöntőt. Felidézte a családi legendáriumban megőrzött régi emléket, mely szerint a bugaci pusztán lévő egykori fakilincses csárdában nemcsak a betyárok, hanem maga Petőfi Sándor is időzött. Így a móricgáti emberekhez is közel áll hazánk nagy költője. A polgármester köszönetet mondott Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek, amiért a falu első bronzból készült műalkotása ezentúl a Faluház előtti parkot díszítheti.

Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében felidézte, hogy már több mint 50 esztendeje él a Kiskunságban, ahol fontos igazodási pont volt számára a megyei napilap elnevezése. Mint fogalmazott, ahol Petőfi Népe az újság neve, ott Petőfi népe él. A honatya elmondta, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából nemzetközi műfordítói pályázatot írt ki a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és az ankarai székhelyű Türksoy, a Türk Nemzetközi Kulturális Szervezet a közép-ázsiai írók és költők számára.

 Egy szabadon választott Petőfi-vers mellett minden pályázónak saját anyanyelvére kellett lefordítania a Szabadság, szerelem! című költeményt. Száz közép-ázsiai költőnek mintegy ötszáz műfordítása érkezett a felhívásra Azerbajdzsánból, Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Törökországból, Türkmenisztánból és Üzbegisztánból. Országonként a nyertes pályázók nyolcnapos magyarországi országjáráson vesznek részt ezekben a napokban. Hozzátette: Közép-Ázsiában nagyon erős a magyar rokontudat, a műfordítói pályázat egyik célja ennek a bizalmi tőkének a gondozása és fejlesztése, összhangban a keleti nyitás politikájával.

A Szabadság, szerelem! című verset elsőként Deli Hedvig szavalta el magyarul, majd a műfordító pályázat nyertesei, az azeri Ramil Ehmed, a kazah Dauren Berikqazhyuly, a kirgiz Toluk Bek Baizak, a török Dursun Ayan, a türkmén Akmyrat Rejebow és az üzbég Rustam Musurmon anyanyelvükön, saját fordításukban.

Az ünnepségen elmondott szép szavalatáért Csontos Csenge, Deli Hedvig és Müller Lili a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány ajándékcsomagját vehette át Lezsák Sándor országgyűlési képviselőtől. Az esemény zárásaként leplezték le a Faluház parkjában álló Petőfi-szobrot, majd az ünneplők elhelyezték a szobornál az emlékezés virágait. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában