Statisztika

2023.03.26. 13:09

Jóval alacsonyabb az átlagbér Bács-Kiskunban, mint az országos átlag

Bács-Kiskunban alacsonyabb a dolgozók átlagbére, mint az országos átlagszint – ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal minap közzétett elemzéséből.

Barta Zsolt

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A megyénkben átlagosan nettó 292 ezer forintot keresett tavaly év végén egy dolgozó, míg az országos szint 342 ezer volt. A különbség éppen 50 ezer forint. Vajon magyarázható-e ez azzal, hogy Bács-Kiskunban kevesebbet termelnek a dolgozók? Nem, ugyanis a mi térségünkben az ipari termelés átlaga magasabb az országos szintnél. A mezőgazdaságot nézve szintén jó a helyzet, az országos kibocsátás 10 százalékát Bács-Kiskun vármegye adja.

Rosszabb a helyzet, ha a fentebb említett átlagbért a fővárosi szinttel hasonlítjuk össze. Ott ugyanis ez a szám tisztán 422 ezer forint. Azaz a különbség 130 ezer forint. Vagyis egy budapesti, átlagot megkereső ember, ha egy egész évet veszünk alapul, akkor több mint másfél millió forinttal visz haza többet, mint egy hasonló ember, aki Bács-Kiskunban él.

Felvetődik a kérdés, hogy miért? Sokan azt mondják, hogy a fővárosban drágább az élet. A lakhatási költségek magasabbak, mint vidéken. A vidéki ember meg azt mondja, hogy sem a benzin, sem az energia, sem a kenyér, sem az építőanyag nem olcsóbb, mint a fővárosban. Bács-Kiskun helyzete sajátos. Átmenetet képez a szegény és a módosabb megyék között. Mögöttünk ugyanis kilenc megyében keresnek kevesebbet. Leghátul a szabolcsiak kullognak, ott 242 ezer forint az átlagbér. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában