Kalocsa

2023.03.17. 11:50

Fáklyás felvonulással és vacsorával tisztelegtek a hősök előtt

Több évtizedes múltra visszatekintő hagyomány Kalocsán, hogy a Kalocsai Múzeumbarátok Köre március 14-én fáklyás felvonulással és 48-as vacsorával tiszteleg a magyar történelem egyik legjelentősebb eseménye, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc előtt.

Zsiga Ferenc

A fáklyás felvonulás résztvevői a múzeum elől indultak, majd a Grősz József utcán keresztül érkeztek a Negyvennyolcasok terére

Fotó: Kalocsai Múzeumbarátok Köre/Péteri Dénes

A kör tagjai a 175. évfordulót idén azzal is különlegessé tették, hogy miután a Negyvennyolcasok terén megkoszorúzták Petőfi Sándor és Kossuth Lajos szobrát, a hetvenfőnyi résztvevő ünnepi emlékműsort láthatott a rendezvénynek helyet adó Viski Károly Múzeumban, amelynek ablakait az alkalomra gyertyákkal is kivilágították.

A fáklyás felvonulás résztvevői enyhe időben, lengedező szélben este hat órakor indultak a múzeum elől, majd a Grősz József utcán keresztül égő fáklyákkal érkeztek a Negyvennyolcasok terére. Ott a Szózat eléneklése után koszorút helyeztek el Petőfi Sándor és a Kalocsai Színház oldalsó bejáratánál álló Kossuth Lajos szobor talapzatán. 

Utóbbi helyszínen csendült fel a közösen elénekelt Kossuth-nóta, majd szavazat hangzott el. A visszafelé vezető úton már a fáklyák is egyre nagyobb fényt árasztottak, a hangulatos, szemet, lelket gyönyörködtető felvonulásnak az esti sétálók, kocogók köréből is népes közönsége akadt. 

A Viski Károly Múzeumban a budapesti Klauzál Társaság alkalmi kórusa Szabó Katalin vezényletével mutatta be ünnepi műsorát, de mások is köszöntővel, verssel, tánccal szórakoztatták a közönséget. A Klauzál Társaság tagjai minden évben megkoszorúzzák a kalocsai Klauzál-emléktáblát, innen a partnerség a két szervezet között.  A jó hangulatú negyvennyolcas vacsora a szarvaspörkölt elfogyasztása után poharazgatással, baráti beszélgetésekkel zárult.

 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában