A víz világnapja

2023.03.22. 20:04

Az okos vízkészlet-gazdálkodásról tanultak a félegyházi diákok

Okos vízkészlet-gazdálkodás a környezettudatosság és a fenntarthatóság jegyében címmel rendeztek előadást felső tagozatos diákoknak szerdán, a víz világnapján Kiskunfélegyházán, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A Bácsvíz Zrt. két munkatársa Herédi-Szabó Péter üzemmérnökség-vezető és Csiszár Endre hidrogeológus számos érdekességgel hívta fel a diákok figyelmét a helyes vízhasználatra.

Vajda Piroska

A felső tagozatos diákoknak tartott előadást a Bácsvíz Zrt. két munkatársa

Fotó: Vajda Piroska

Abban a reményben tartották meg előadásukat, hogy a gyerekek már egy tudatos generáció tagjaiként sokkal jobban vigyáznak majd Földünk kék aranyára, mint azt elődeik tették. Megtanulták például, hogy mit nem szabad a lefolyóba önteni. Erre azért is tértek ki részletesebben a szakemberek, mert még napjainkban is a legmeglepőbb dolgok kerülnek a szennyvízcsatornába. Így például műfogsor, játékok, evőeszközök, építési törmelék, pelenka, nedves törlő, de még állati tetemek is. Sokan azt sem tudják, hogy tilos a használt étolajat, gyógyszereket és tűzveszélyes anyagokat a lefolyóba önteni. 

A diákok hallhattak a szennyvíz-kezelésről is. 

Tanultak arról, hogy a szennyvíziszapot áramfejlesztésre használják, így termelik meg a szennyvíztisztító berendezések üzemeltetéséhez szükséges áram több mint felét. 

A világnapi előadáson a vízvisszatartásról is szó volt. Elhangzott, hogy mennyire fontos az esővíz összegyűjtése, a burkolt felületek helyett a zöldfelületek növelése. A helyes öntözéssel kapcsolatban elmondták, hogy érdemes este locsolni, amikor nem párolog el olyan gyorsan a víz. A gyökérzónás mikroöntözés a leghatékonyabb, amit mulcsozással lehet tovább fokozni. – A vízkincsünk aktív védelme mindannyiunk elengedhetetlen feladata, hiszen sorsunk és az utánunk következő nemzedékek sorsa függ attól, hogy napjainkban mit teszünk, és mit mulasztunk el megtenni a környezet védelmében – hangzott el zárszóként a víz világnapi előadáson. 

A gyerekek a szennyvíz-kezelésről is hallhattak
Fotós: Vajda Piroska

Komolyan kell venni az ivóvízhiányt 

Az idei víz világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizeinket és környezetünket fenyegető válság megoldása a jó irányba tett lépések felgyorsításában rejlik. Mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban. Évente 3,5 millióan halnak bele a vízhiány következményeibe. Ennek 84 százaléka gyerek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában