Baja

2023.03.26. 16:45

A méhek zümmögése nyugtatólag hat Harti Imre méhészre – galériával

Harti Imre méhész háromgenerációs méhészcsalád tagja, 40 méhcsalád tulajdonosa. A méhészetről, a méz egészségre gyakorolt hatásairól és a bajai származású apiterápiás gyógyítóról, dr. Beck Bódog Félixről mesélt hírportálunknak. Megtudtuk, hogy Európa-szerte vannak olyan méhes házak, ahol az emberek hosszú órákat töltenek el, és a tapasztalatok szerint a légzőszervi megbetegedésekre kiváló hatással van a méhes házban beszívott levegő.

Márton Anna

Harti Imre méhész

Fotó: Márton Anna

A vegyészek megállapították, hogy a városi méz meglepően kevesebb szennyeződést tartalmaz már, mint a mezőgazdasági méz. A város már lassan egészségesebb lesz, mint kint, a mezőgazdaság, legalábbis a méz szempontjából – véli Harti Imre méhész, aki háromgenerációs méhészcsaládban nőtt fel.

– Bácsbokodon laktunk gyerekkoromban, apám méhészkedett, és én sokszor tébláboltam mellette. Az első konkrét méhészeti élményem az volt, hogy apám egyszer beutazott Bajára valamilyen ügyet intézni, a méhek pedig kirajzottak. Egy közeli gesztenyefára szálltak, s mivel az anyai nagyapámmal voltunk otthon, ő pedig nagyon félt a méhektől, nekem kellett begyűjteni őket. Bennem nem volt félelemérzet, a nagyapám összekészítette a szükséges eszközöket, létrát, sisakot, kast, és bizony felmásztam a fára és befogtam a rajt

 – emlékezett vissza Harti Imre.

Után hosszú ideig nem méhészkedett, bár az apja csábítgatta. Végül mégiscsak a méhészetre adta a fejét. Ma már élni sem tudna a méhei nélkül. Ha fizikailag már nem bír majd kimenni a Parkerdőbe, ahol több kaptárjai is van, akkor még mindig lesz pár méhcsaládja a ház udvarán.

– Bele lehet szeretni a méhészkedésbe, és erről nem lehet lemondani, csak akkor, ha végleg elmegyünk. Amikor a kaptárt kibontom, meghallom a zsongást és nagyon megnyugtat. A kaptárlevegő szintén nagyon pozitív tényező – mondta a méhész.

A kaptárlevegőre építve a legújabb trend szerint méhes házakat építenek, amiben méhkaptárak vannak. A röpnyílás az oldalába van fúrva és kifelé vezet, az épületen belül nincsenek méhek. Amikor megemelik a kaptár tetejét, a rostaszöveten kiáramlik a levegő. Európa-szerte vannak hasonló méhes házak, ahol az emberek hosszú órákat töltenek el. Mint megtudtuk, a légzőszervi megbetegedésekre nagyon jó hatással van a méhes házban beszívott levegő. A szakember hozzátette, hogy a méhviasz gyertyának is hasonló jó hatása van a légzőszervi megbetegedésekre, a gyertya gőze, ha egy kisebb szobában meggyújtják, pozitív hatással van az asztmás betegekre.

– Egy vevőtől tudtam meg, hogy a napraforgóméz jó hatással van a férfiakra. Később már a szegedi tudósok is leírták, hogy a rákos kisgyerekek étrendjébe napraforgómézet tettek és javulást érzékeltek. Később olvastam arról, hogy a napraforgó nagyon sokfél szintetikus gyógyszer alapanyaga. Ma már egyre többen vélik úgy, hogy a napraforgóméz a prosztatára is jó hatással van. Azóta javaslom az idős férfi vásárlóimnak. A visszajelzések is jók ezzel kapcsolatban – sorolta Harti Imre.

A méhész szerint nem lehet különbséget tenni, hogy melyik a legjobb méz, de ha betegség leküzdéséről van szó, akkor nem mindegy, hogy milyen mézet választunk. Erre évszázados klinikai tapasztalatok vannak, tőlünk nyugatra is, keletre is klinikákon vizsgálják a mézet és próbálják különböző gyógyszerek mellett használni.

– Az orvosi kezelést érdemes kiegészíteni a méz fogyasztásával. Szív- és érrendszeri betegség esetén a szelídgesztenyemézet szokták javasolni, a köhögésre, megfázásos betegségekre az akác- és a hársfaméz a jó. Ha valakinek sok a sava, annak a repcemézet javaslom. Nálunk az akácméz a sláger

 –tette hozzá a méhész.

A méhész szakembertől további érdekességként azt is megtudtuk, hogy nyugati klinikákon az enyhe cukorbetegek részére javasolják a napi két-három evőkanál akácméz elfogyasztását. Az akácméz több gyümölcscukrot tartalmaz, és a májba kerül elfogyasztás után, ahonnan fokozatosan szabadul fel. A propoliszt gombaölő, vírusölő és baktériumölő hatása miatt kúraszerűen érdemes fogyasztani.

Bajai vonatkozása is van az apiterápiás gyógyításnak, mint azt Harti Imrétől megtudtuk: dr. Beck Bódog Félix, aki képzett orvos volt, és Amerikába kivándorolt, New-Yorkban a felső tízezer orvosaként apiterápiával gyógyította az embereket. Egy magyar származású, de Kanadában élő magyar megalapította a Dr. Beck Bódog Félix-díjat, amit idén Törökország first lady-je, Erdogan neje kapott meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában