Időjóslás

2023.02.02. 13:51

Várni kell még a tavaszra a kecskeméti örvös medvék szerint – galériával

Időjóslásra várták az érdeklődőket csütörtökön a Kecskeméti Vadaskertben. A népi hagyomány szerint a medvék megjósolják, mikorra várható a tavasz. A kecskeméti örvös medvéket sokan kísérték figyelemmel.

Sebestyén Hajnalka

A medvék sem maradtak finom falatok nélkül

Fotó: Bús Csaba

A népi időjóslás hagyományai szerint, ha február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a medve kibújik a barlangjából és meglátja az árnyékát, mert süt a nap, akkor visszamegy a barlangjába tovább aludni, és hosszú lesz még a tél. Ha viszont felhős az idő, és nem ijed meg az árnyékától, akkor már közeleg a tavasz.

A Kecskeméti Vadaskertben ebből az alkalomból egy kis műsorral készültek. A családokat és a nagykőrösi Názáret katolikus óvoda kisgyermekeit Zomboryné Polyák Irén igazgatóhelyettes köszöntötte, és mesélt a náluk élő medvékről.

A nyíregyházi állatkertből 10 éve költözött Lucky és Buddha, az örvösmedve-pár Kecskemétre. Idén ünneplik 30. születésnapjukat, mely a medvék esetében már nagyon szép kor. Egészségük megőrzéséért a táplálékukat is úgy állítják össze, hogy minden meglegyen benne, ami az időskorú maciknak szükséges.

A műsor elején a medvéket kiengedték a barlangjukból. A hím Lucky-t és a nőstény Buddhát a kifutóban sok-sok ínycsiklandó falat várta, köztük például alma, szamóca, padlizsán és főtt tojás. 

A macik bár a napsütéses időben meglátták az árnyékukat, mégsem szaladtak vissza, hanem komótosan falatozgattak. 

Így egyelőre a részükről talány, hogy mikorra várható a tavasz. De ha a népi hiedelemnek hihetünk, akkor várni kell még a tavaszra. Ennek ellenére a gyerekek és a felnőttek is hatalmas örömmel figyelték a két kedves állatot reggelizés közben. 

A látványetetéssel egybekötött állatbemutató program további állatoknál folytatódott, a gyerekek a rézusz makákókhoz sétáltak át, majd a szarvasokhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában