Gyermeknevelés

2023.02.04. 11:20

Tehetséggondozó program indult a petőfiszállási Csicsergő Óvodában – galériával

Február elsejével tehetséggondozó program indult a Petőfiszállási Csicsergő Óvodában. A délutáni foglalkozások során biztosított pluszszolgáltatások költségeit a helyi önkormányzat a saját költségvetéséből finanszírozza. A település vezetősége a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben is azt vallja, hogy a gyermekekre fordított befektetés a legjobb befektetés, hiszen hosszú távon a település jövőjét szolgálja.

Vajda Piroska

A zeneovis foglalkozásokon hangszerekkel ismerkedhetnek a gyerekek

Fotó: Vajda Piroska

– A község központjában található új óvoda négy éve nyitotta meg kapuit a gyerekek előtt. A megnyitás óta nagyon sok változás történt, sokat fejlődött az intézmény, amelyben a falu Csipogó Családi Bölcsődéje is helyet kapott. Ugyanakkor a gyermeklétszám emelkedése okán a tavalyi nevelési évtől a két csoport helyett már három csoporttal működik az óvoda, ahová jelenleg 62 óvodás korú és öt bölcsődés gyermek jár.

A helyi önkormányzat támogatása révén február 1-től pedig elindult a tehetséggondozó program az intézményben

– sorolta Kőrös Anikó óvodavezető. Elmondta, ezentúl a kiemelt figyelmet igénylő gyerekek körében nemcsak a hátránycsökkentő fejlesztő-foglalkozások, hanem a tehetséggondozás is előtérbe kerül. A cél az, hogy az óvodába járó gyermekeknek az esélyegyenlőség jegyében minél több lehetőséget nyújtsanak a fejlődésük érdekében. Fejlesztésük, tanításuk az egyik legfontosabb feladat, hiszen a helyi társadalom és a község jövőjét a gyerek jelentik – hangsúlyozta az óvoda vezetője.  

A részletekről elmondta, az óvodában több témakörben indulnak délutáni foglalkozások.

A gyerekek játékos formában tanulhatnak angol nyelvet és néptáncot, a zeneovis foglalkozásokon ismerkedhetnek a hangszerekkel, a mozgásterápiás délutáni foglalkozások elsődleges célja pedig a koordináció és az egyensúly fejlesztése. 

Ezek elindítására minden adott a modern, jól felszerelt intézményben. Van tornaszoba, fejlesztő- és tehetséggondozó szoba, melyben egy gyönyörű zongora is helyet kapott, de itt tartják a citerákat is. A délutáni foglalkozások többségét külsős szakemberek tartják, ugyanakkor az óvoda összetartó, együtt gondolkodó alkalmazotti közössége adja hozzá a biztos személyi hátteret – hangsúlyozta Kőrös Anikó, aki arról is beszámolt, hogy a szülők nagy örömmel fogadták a tehetségkibontakoztató projektet, melynek köszönhetően a jövőben nem kell más településre hordani a gyermeküket, ha ilyen irányú fejlesztést szeretnének biztosítani nekik, s mindezt a családot megterhelő kiadás nélkül.

Az óvoda vezetője büszkén számolt be arról is, hogy a modern, akadálymentesített óvodában mozgáskorlátozott kisgyermekeket is fogadnak. A szakember úgy véli, számukra a tehetséggondozó zenei foglalkozások különösen nagy sikerélményt adnak majd. Hozzátette, továbbra is nyitottak arra, hogy nemcsak a faluból, hanem a környező települések külterületéről is fogadnak gyerekeket, illetve a nem helyi, de Petőfiszálláson dolgozó szülők gyermekeit is szívesen látják.

A természetvédelem is a szívügyük

A Csicsergő név nemcsak az óvodai élet vidám hangulatára utal Petőfiszálláson. A helyi Csicsergő óvodában ugyanis komoly figyelmet fordítanak a természetvédelemre, a környezettudatos életmód népszerűsítésére és a madárbarát szemlélet kialakítására. Ezt a szemléletet másokkal is szívesen megosztják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában