Testületi ülés

2023.02.16. 16:30

Tanácskoztak a kecskeméti Lővei Klára Kollégium lebontásáról

Király József indítványt nyújtott be a kecskeméti közgyűlés elé a Piaristák tere 4. szám alatt található volt Lővei Klára Kollégium elbontásával kapcsolatban.

Horváth Péter

Prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester elmondta, hogy a református egyház birtokában van az épület

Fotó: Bús Csaba

Király József mint indítványában fogalmaz, a kollégium, amely korábban az óvónőképző hallgatóinak épült, immár több éve üres. Az elmúlt rendszerben felépített többszintes kollégium annak idején nagy port vert, hiszen küllemével, nagyságával, elhelyezkedésével finoman fogalmazva sem illett a korábban kialakult városképbe. 

Most, hogy használaton kívül van, adódik a kérdés, hogy mit lehetne tenni vele. Király József szerint el kellene bontani és helyreállítani a korabeli városi arculatot a Piaristák terén. 

A képviselő indítványozta, hogy a polgármester vegye fel a kapcsolatot a kollégium jelenlegi tulajdonosával az épület sorsát illetően. Javaslata, hogy egy szakmai grémiumot állítsanak fel, amely javaslatot tehet és kidolgozhatja az épület elbontását.

Prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester elmondta, hogy a református egyház birtokában van az épület. Azért maradt lakó nélkül az ingatlan, mert a Homokbánya területén alakult ki az egyetemikollégium-komplexum. A város folyamatos tárgyalásban van az ingatlan sorsát illetően. Jelenleg nem üzemeltethető az épület a vizesblokkok állapota miatt. A felújítás költséges, amit nem vállal az egyház. A bontással ugyan értékes telekhez jutna a tulajdonos, de a bontás szintén bonyolult és költséges.

A polgármester elmondta, a KiK-For Kft. a Városi Alapkezelővel közösen hasznosítási tervet készíthetne, ha erre nyitott lenne az egyház. Így például apartmanlakásokat is kialakíthatnak az épületben.

Király József elfogadta a választ, hozzátéve, hogy a kollégium épülete óriási hősziget a város közepén, majd visszavonta indítványát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában