Kunszentmiklós / Év embere-jelölt

2023.02.03. 17:25

Székely Gábor helytörténész szenvedélye a múlt emlékeinek gyűjtése

A Petőfi Népe és a baon.hu keresi 2022 Év emberét! Olvasóink dönthetik el, hogy ki kapja a megtisztelő díjat. A következő napokban bemutatjuk a tíz jelöltet. Az alábbi cikkünkben Székely Gábor kunszentmiklósi helytörténészt, magángyűjtőt ismerhetik meg.

Gulyás Sándor

Székely Gábor

Fotó: Gulyás Sándor

Székely Gábor gyermekkora óta gyűjti a régi használati tárgyakat, fotókat, iratokat, helytörténeti szakirodalmat. Nevéhez fűződik a kunszentmiklósi Felső-Kiskunsági Emlékház létrehozása, működtetése, valamint jó néhány dokumentumregény és helytörténeti könyv megírása. 1947-ben született Budapesten. Iskolai tanulmányait Fülöpszálláson, Kunszentmiklóson, majd a fővárosban végezte. Idős rokonainak történetei nagy hatással voltak rá, így már kamaszként maga járt utána az érdekesnek tűnő eseteknek, vetette papírra azokat, hogy megőrizze az utókor számára.

– Életem első helytörténeti és néprajzi témájú kiállítását a fülöpszállási iskola tantermében rendeztem 1960-ban, 12 évesen. Lényegében innentől fogva gyűjtöm a régi használati tárgyakat, fotókat, iratokat, helytörténeti szakirodalmat. Budapestre felnőttként kerültem vissza, ahol már tudatosan kutattam a Felső-Kiskunságra jellemző, népi kultúrájához tartozó tárgyakat, dokumentumokat. Húsz éve választottam lakhelyemül gimnáziumi éveim színhelyét, Kunszentmiklóst, és hoztam létre otthonomban a Felső-Kiskunsági Emlékek Házát – idézte fel Székely Gábor.

A helytörténész kutatásainak eredményeit folyamatosan publikálja a Redemptio című folyóiratban, dokumentumregényeket írt, folyamatosan kerülnek a nyomdába Kunszentmiklósi és Fülöpszállási múltidéző című kötetei.

– Ez idáig több mint száz olyan történetet tettem közzé, ami nemcsak a szakemberek, hanem a hétköznapi olvasók számára is csemegét jelentenek. A múlt emlékeinek összegyűjtése számomra kiemelt jelentőséggel bír, mondhatni egy életen át tartó szenvedély. Gyűjteményem öt nagyobb egységre bontható. A leggazdagabb a hatezer darabot számláló Petőfi-kultusz-gyűjteményem, ami az országban egyedülállónak számít. A másik terjedelmes anyag Szász Károly református püspökhöz köthető, a jeles egyházfi hat esztendeig volt lelkész Kunszentmiklóson. Számottevők a világ legnagyobb eszperantó magánkönyvtárát létrehozó fülöpszállási Fajszi Károlyhoz köthető emlékek. Külön helyiségben kaptak helyet a Felső-Kiskunság, Kunszentmiklós és Fülöpszállás múltját feldolgozó régészeti, néprajzi, egyházi, hely- és kultúrtörténeti anyagok. 

Könyvtárnyi mennyiségű néprajzi, történelmi vonatkozású, a jász-kun kutatást felölelő kiadvánnyal rendelkezem, amit gyakran bocsátok a kutatók rendelkezésére 

– sorolta Székely Gábor.

A magángyűjtő tagja lett a Honismereti Szövetségnek, a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesületnek, a Szent György Lovagrendnek, a Krúdy Gyula Irodalmi Körnek, a Bács-kiskun Megyei Írók, Költők Baráti Körének és több kunszentmiklósi egyesületnek, alapítványnak.

– Gyűjteményem valamennyi darabját a magam erejéből szedtem össze. Hosszú évek óta dolgozom azon, hogy Petőfi-relikvia gyűjteményem méltó helyre kerüljön, mivel családi házam nem múzeum céljára épült. Ennek okán reménykedem a Petőfi 200 elnevezésű projekt sikerében, hogy a Felső- Kiskunságon, Petőfi tényleges otthonában végre méltó helyre kerüljön a több mint hatezer darabot számláló magángyűjteményem, ami a Petőfi Irodalmi Múzeum után az ország második legjelentősebb Petőfi kultuszgyűjteménye. 

Ha erőm engedi, kilenc kötetet szeretnék még megjelentetni. Jelenleg az „Orgovány dalai és nótái 1898” című könyvön dolgozom. 

Támogatásra nem igen számíthatok, így egyelőre kérdéses, hogy közkincsé tudom-e tenni az orgoványi csárdában keletkezett, korszakosnak számító zenei kincset – tette hozzá Székely Gábor.

A kunszentmiklósi magángyűjtő tevékenységéért számos elismerésben részesült. Munkássága jutalmául megkapta a Fülöpszállásért kitüntető címet, a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnáziumtól Pro Schola, Szerbiában, gyűjtői kategóriában Nemzetközi Nagymester díjat, Budapesten a Honismereti Szövetségtől a Kiemelkedő Munkáért Emlékérmet, a Krúdy Gyula Emlékérmet. Három éve a helytörténész felvételt nyert a Szent György Lovagrendbe.

A sport területén is jeleskedett

Székely Gábor nagy szerelme a labdarúgás. Nagyon sokat tett a fülöpszállási fociért, nevéhez fűződik a pálya öltözőjének felépítése. Kunszentmiklóson futballistaként, majd edzőként tevékenykedett. Budapesten az NB III.-as Ganz Villamossági Művek játékosa, majd trénere volt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában