Természet

2023.02.08. 18:54

Segítsük méhecskehotel kihelyezésével a rovarokat!

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhecskehoteleket, amikkel a lakosság is sokat tehet a beporzó rovarok védelméért – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Egyszerűen is el lehet készíteni a különösen látványos méhecskehotel-eszközcsoportot, amivel erkélyen, vagy akár ablakpárkányon is hatékonyan és hiánypótló módon segíthetjük a szelíd beporzók szaporodását, már kora tavasztól.

baon.hu

Fotó: Orbán Zoltán

A Magyar Madártani Egyesület részletezte, hogy a házi méhekkel ellentétben a magányos fajok ujjnyinál vékonyabb járatok védelmére bízzák utódaikat. Ezekbe a nőstény méhek nektárt és virágport, a darazsak megbénított ízeltlábúakat halmoznak fel, erre petéznek, majd a bölcsőket sárdugóval zárják le. A kikelő lárva a táplálék elfogyasztása után bebábozódik, végül a kikelő rovar átrágja magát a sárdugón, és megkezdi néhány hetes felnőtt életét. Ilyen bölcsőkamrákat pedig egyszerűen biztosíthatunk számukra az erkélyre, ablakpárkányra, vagy virágos balkonládák mellé is kihelyezhető méhecskehotellel (másik nevén darázsgarázzsal) – írja a beol.hu.

Ezt a lakhelyen nagyon egyszerűen elkészíthetjük, például, ha egy tűzifa kugliba 10-4 milliméter átmérőjű  lyukakat fúrunk, de építhetünk szekrényes méhecskehotelt is. Mint írják, a darázsgarázs azért is különösen jó lakossági beporzórovar-védelmi eszköz, mert ezek elkészítése óvodai foglalkozás, iskolai óra, illetve szakkör keretében sokkal egyszerűbb – és természetvédelmi szempontból jóval hasznosabb, alapvetőbb fontosságú –, mint a nagy pontosságot és bonyolult famegmunkálási lépéseket igénylő mesterséges odúké.

Végül kifejtette az MME, hogy az új méhecskehoteleket érdemes február második felében-március elején kirakni egy esőtől védett helyre, például eresz alá, az ablak- és erkélybeugróhoz vagy a tornácra, ha lehet keleti-déli tájolással, hogy közvetlen napsütés is érje. Hozzátették, a magányosméh-fajok számos képviselője szőrös, ez a bunda szigeteli is őket, így már a tél végi, kora tavaszi első napsütéses napokon is aktívak tudnak lenni. A méhecskehotelek márciustól május végéig, június közepéig a legforgalmasabbak. Eközben a magukat nem zavartató rovarok jövés-menését akár centiméternyi távolságról figyelhetjük meg otthon, a munkahelyen vagy az óvodában, iskolában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában