Baja

2023.02.25. 13:26

Rendhagyó történelemórával tisztelegtek a kommunizmus áldozatai előtt – galériával

A kommunizmus áldozatainak emléknapját idén a Bácskai Kultúrpalotában rendezték rendhagyó történelemóra keretében több fiatal diák és emlékező jelenlétében.

Márton Anna

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Baján

Fotó: Márton Anna

Szauter Terézia, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának főigazgatója, történelemtanár és mint személyesen érintett, érzékenyítő bevezetőt tartott a diákoknak, amiben ráhangolta őket az Örök tél című film eseményeire.

– Két dolgot tartottam fontosnak. Egyrészt azt, hogy a saját nyelvükön, a saját módszereikkel próbáljam elérni őket, ezért egy interaktív alkalmazás segítségével kérdeztem meg tőlük, hogy ők mit értenek kommunizmus vagy kommunista diktatúrák áldozati alatt. Mikor volt kommunizmus Magyarországon? Ki érintett közülük? Az volt a módszer szerepe, hogy elkezdjenek gondolkodni a történetről, hogy ez őket mennyiben érinti. A másik gondolat az érintettség okán az, hogy áldozatokról beszélünk, több millió, százmillió áldozatról, ezt emberi elmével és szívvel nem lehet felfogni és azt gondolom, hogy az ilyen eseményeket személyes történeteken keresztül lehet megismerni – mondta portálunknak Szauter Terézia főigazgató.

Az előadó bevezetőjében pár személyes, családjával történt eset elmesélésével próbálta közelebb hozni a diákokhoz a film eseményeit. A rendhagyó történelemóra a Déri kertben zárult, ahol elhelyezték a tisztelet mécseseit az áldozatok emléke előtt.

– Az a reményem, hogy a történelemóra nem zárult le, mert sok-sok gondolatot ébresztett a résztvevőkben, hogy megérintette őket, kérdéseket vetett fel bennük, és arra sarkalja a diákokat, hogy ezt a korszakot, valamint a családjuk történetét mélyebben megismerjék, és ezen keresztül segítsen feldolgozni esetleg azokat a traumákat, amelyek a kommunizmus ideje alatt érték a családokat – tette hozzá Szauter Terézia.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában