Főzőmesterek

2023.02.17. 07:00

Pálinka- és párlatmustrát tartottak Szabadszálláson

Több mint ötven jófajta itókát neveztek be első szabadszállási pálinka- és párlatmustrára Szabadszálláson. A rendezvénynek a Nagyvendéglő adott helyet.

Gulyás Sándor

Pálinka és párlat versenyt tartottak Szabadszálláson

Forrás: Beküldött fotó

 A versenykiírásnak megfelelően maximum öt tétellel rukkolhattak elő a pálinka készítők, mintánként fél literrel. A minta lehetett gyümölcs, szőlő, törköly pálinka, vagy ízesített, mézezett párlat. A három tagú zsűrinek nem volt könnyű dolga kiválasztani a zömében szilvából, körtéből, cseresznyéből, szőlőből készült gallér alá valókból a legízletesebbeket.

– Ahhoz, hogy jó pálinka készüljön, sok mindent kell figyelembe venni. 

Mindenekelőtt kiváló minőségű gyümölcs, jó erjesztési technológia, megfelelő főzőberendezés és szakmai tudás szükséges. 

A beérkezett itókák illatban, ízben és harmóniában is zömében kiállták a próbát, és hozták az országos átlagot. Az ötvenegy pálinkából hat-hat kapott arany, és ezüst, öt pedig bronzminősítést. A legízletesebbnek Hunyadi János cseresznye pálinkája bizonyult, megelőzve Tóth Csaba irsai szőlő, valamint Almási Csaba birspálinkáját – mondta el hírportálunk érdeklődésére Pásztor Sándor bor- és pálinkabíráló, a zsűri elnöke, aki Kovács Lajos borász és Oszlánszki Lajos pálinkakedvelő segítségével hozta meg döntést.

Az alkalom lehetőséget teremtett arra, hogy a nevezők a szakemberekkel, főzőmesterekkel szakmai beszélgetés keretén belül ízleljék meg, értékeljék ki saját termékeik minőségét.

– A pálinka megítélése az elmúlt két évtizedben pozitív irányban változott, a negatív sztereotípiák eltűnőben vannak, sikere töretlen, a fogyasztók számára a pálinka egyre inkább tradíciót, értéket képviselő igazi magyar ital. Ennek okán a pálinka és párlat mustra nem titkolt célja volt az is, hogy feltárjuk a hibákat, szakmai tanácsokkal segítsük a főzőket, hogy tovább javuljon az italok minősége –fogalmazott Pásztor Sándor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában