2023.02.17. 07:00
Pálinka- és párlatmustrát tartottak Szabadszálláson
Több mint ötven jófajta itókát neveztek be első szabadszállási pálinka- és párlatmustrára Szabadszálláson. A rendezvénynek a Nagyvendéglő adott helyet.
Pálinka és párlat versenyt tartottak Szabadszálláson
Forrás: Beküldött fotó
A versenykiírásnak megfelelően maximum öt tétellel rukkolhattak elő a pálinka készítők, mintánként fél literrel. A minta lehetett gyümölcs, szőlő, törköly pálinka, vagy ízesített, mézezett párlat. A három tagú zsűrinek nem volt könnyű dolga kiválasztani a zömében szilvából, körtéből, cseresznyéből, szőlőből készült gallér alá valókból a legízletesebbeket.
– Ahhoz, hogy jó pálinka készüljön, sok mindent kell figyelembe venni.
Mindenekelőtt kiváló minőségű gyümölcs, jó erjesztési technológia, megfelelő főzőberendezés és szakmai tudás szükséges.
A beérkezett itókák illatban, ízben és harmóniában is zömében kiállták a próbát, és hozták az országos átlagot. Az ötvenegy pálinkából hat-hat kapott arany, és ezüst, öt pedig bronzminősítést. A legízletesebbnek Hunyadi János cseresznye pálinkája bizonyult, megelőzve Tóth Csaba irsai szőlő, valamint Almási Csaba birspálinkáját – mondta el hírportálunk érdeklődésére Pásztor Sándor bor- és pálinkabíráló, a zsűri elnöke, aki Kovács Lajos borász és Oszlánszki Lajos pálinkakedvelő segítségével hozta meg döntést.
Az alkalom lehetőséget teremtett arra, hogy a nevezők a szakemberekkel, főzőmesterekkel szakmai beszélgetés keretén belül ízleljék meg, értékeljék ki saját termékeik minőségét.
– A pálinka megítélése az elmúlt két évtizedben pozitív irányban változott, a negatív sztereotípiák eltűnőben vannak, sikere töretlen, a fogyasztók számára a pálinka egyre inkább tradíciót, értéket képviselő igazi magyar ital. Ennek okán a pálinka és párlat mustra nem titkolt célja volt az is, hogy feltárjuk a hibákat, szakmai tanácsokkal segítsük a főzőket, hogy tovább javuljon az italok minősége –fogalmazott Pásztor Sándor.