Díj

2023.02.18. 11:25

Országos szakmai elismerést kapott a balotaszállási védőnő, Farkas Sándorné

Harmadik alkalommal adták át a Steller Mária Védőnői Díjakat; a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Nemzeti Népegészségügyi Központ által alapított elismerést 21, kiemelkedő szakmai munkát végző védőnő – köztük Farkas Sándorné, a Balotaszállási védőnői körzetből – vehette át csütörtökön Budapesten.

Pozsgai Ákos

21 védőnő kapott elismerést Budapesten

Forrás: Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

A Házasság hete keretében a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) rendezett Család és hivatás című konferencián beszédet mondott többek között a Miniszterelnökség családpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Beneda Attila is. Kiemelte a kormány abban próbál segíteni, hogy mindenki szabadon dönthessen, vállal-e gyermeket vagy sem, a gyermek mellett visszamegy-e dolgozni vagy sem.

Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom társelnöke úgy fogalmazott, ha a védőnőket szeretjük, tiszteljük, felemeljük, akkor egy jó országban fogunk élni. A védőnők áldozatos munkát végeznek, sok helyen közösséget teremtenek, nevelnek, hátrányos helyzetűeket támogatnak a gyerekek és családok érdekében.

Müller Cecília országos tiszti főorvos örömét fejezte ki, hogy a Steller Mária Díjat a házasság hetén adják át, mondván, a házasság és a közösségért munkálkodás is egyfajta elköteleződést jelent. Kiemelte, hogy rendkívül fontos a biztonság, amit a védőnők a családoknak nyújtanak.

A díjat a járási fővárosi vezető védőnő ajánlása alapján egy nyolc tagú zsűri ítéli oda vármegyénként egy embernek. Az elismeréssel az alapítók a védőnői hivatás fontosságára hívják fel a figyelmet. 

A Steller Mária Védőnői Díj 2022 díjazottjai között van Bács-Kiskun vármegyei Farkas Sándorné, a Balotaszállás védőnői körzetből.

Steller Mária szülésznő, jogász, vezető védőnő, a gyermekvédelem úttörője volt (1898-1989).

Budapesten született, az Egyesült Királyságban, Hollandiában és az Egyesült Államokban tanult. A Debreceni Tudományegyetemen szülésznői, Budapesten ápolónői képesítést szerzett. Az 1930-as évektől a falusi egészségvédelemmel, a védőnői hálózat megszervezésével foglalkozott. Előadásokat tartott a családok szociális helyzetéről, a védőnői munka, a higiénia fontosságáról. 1935-től az ENSZ elődjénél, a Nemzetek Szövetségénél dolgozott Genfben. 1940-től Magyarországon újra gyermekvédelmi területen dolgozott. 1948-ban elhagyta hazáját, Rómába, majd az Egyesült Államokba költözött, de 1972-ben hazatért. 1989. március 4-én hunyt el, hamvai a Pannonhalmi Főapátságban nyugszanak.

A prof. dr. Kopp Mária által 2009-ben alapított Három Királyfi Három Királylány Mozgalom, a Nemzeti Népegészségügyi Központ védőnői szakterületével együttműködve 2020-ban alapította védőnői díjat. Célja a területi védőnők kiemelkedő szakmai munkájának, elhivatottságának elismerése, valamint a társadalom figyelmének felhívása a védőnők áldozatos munkájára, különös tekintettel a három év alatti gyermekes családok támogatására. A díjat minden évben minden megyéből és a fővárosból egy védőnő kapja, akinek – az illetékes járásifővárosi vezető védőnő felterjesztése után – egy nyolc tagú zsűri odaítéli. A díj Anyaság plakett, Bessenyei Odette szobrász alkotása és oklevél.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában