Mesterember

2023.02.17. 10:38

Nyugdíjas éveiben sem tétlenkedik a kecskeméti iparos

Holtság Károly kezei alatt több híres épület üvegablakai megszépültek már.

Barta Zsolt

A képen: Holtság Károly a MAHART-ház üvegablakát tervezi

Fotó: Barta Zsolt

– Mindennap szeretek bejárni, igaz egy picit későn érek be. Harmadik éve vagyok nyugdíjas, de aki egész életében iparosként dolgozott, az nem tudja letenni a munkát –  mindezt Holtság Károly, kecskeméti ólom- és díszmű­üveges osztotta meg hírportálunkkal. 

Amikor a műhelyében jártunk, akkor éppen a fővárosi MAHART-ház hatalmas festett üvegtábláinak tervein dolgozott. A „boldog békeidőkben” készült eredeti táblát kell majd rekonstruálniuk úgy, hogy a Szent Korona festett képe is látható legyen. Annak idején a II. világháborúban ez ugyanis megsemmisült. Az új politikai rendszerben pedig az üveget kicserélő mester már nem írhatta rá a császári és királyi szavakat. 

A mester többes számban mesélt erről, mivel fiával, Holtság Bendegúzzal viszik a napi munkát. A vállalkozás tele van megbízással, és sok árajánlatot kérnek tőlük a potenciális megbízóik. 

– Az élet változatos, nincs két egyforma munka. 

– hangsúlyozta Holtság Károly. 

Mostani munkáival kapcsolatban megemlítette, hogy Békésszentandráson, a híres szőnyeggyárból múzeumot és szállodát építenek. A Parlament szőnyegeit alapul véve készítik el új üvegablakokat.

Korábban Kalocsán Kratzmann Ede üvegfestő munkáját restaurálták az egyik egyházi ingatlanban. Dolgoztak tavaly Szentendrén is, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, egy úgynevezett Erdély-épületegyüttest alakítottak ki, itt az egyik épületben a kávézón belül kupolát készítettek. Ugyancsak tavaly, ők készítették el Tabdiban a katolikus templom restaurált ólomüveg ablakait, hőszigetelve. Budapesten és Kecskeméten is dolgoztak egy-egy görög-keleti templomban, illetve a fővárosi Igazságügyi Palotában részt vesznek a felújításon. Megtudtuk, hogy Szegeden az egyik nagybankkal közös épületben lévő új szállodának az üvegablakait is most restaurálták, és a hiányzók helyett újakat készítettek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában