Pályázat

2023.02.28. 16:41

Nem jelent többé problémát a csapadékvíz elvezetése Csátalján

A község önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések című felhívásra. A projekt keretében 100 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból megújult a csapadékvízkezelő rendszer a településen.

Márton Anna

Megújult a csapadékvízkezelő rendszer Csátalján

Forrás: Beküldött fotó

A projekt fő célja Csátalja egy jelentős belterületi részének víztehermentesítése volt, a 2020-as évben megkezdett csapadékvíz-gazdálkodási beruházást folytatva. A községben megoldatlan volt a csapadék- és belvíz elvezetése, ezért szakaszolva készítette el az önkormányzat saját kivitelezésben az útpadkázást, a vízelvezető árkok karbantartását az átereszek kitakarításához és a teljes belvízelvezető rendszer felújításához. Mivel ezen munkálatok komoly technikai- és munkaerőigényt jelentenek, ezért ezt csak többéves folyamatos munkával és odafigyeléssel lehetett megoldani. A település csapadékcsatornázását úgy oldották meg, hogy belterületéről a csapadékvíz összefüggő vízfelület kialakulása nélkül tudjon összegyűlni.

A nyílt felszínű árkok esetében a kapubejáróknál átereszeket építettek ki úgy, hogy ezek ne akadályozzák az árkok zavartalan vízszállítását. Az utcákban kialakult lejtés irányát és nagyságát figyelembe véve határozták meg az egyes csatornák vízgyűjtő területét. A vízgyűjtő területeknél tekintettel voltak az általuk keletkezett vízhozamokra is. A felszíni vízelvezető csatornákat úgy alakították ki, hogy ne keletkezzen bennük pangóvíz vagy iszaplerakódás. A nyílt csapadékvíz-elvezető árkok egy részét burkolattal látták el. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult projektnek köszönhetően a csatornahálózat összefüggő hálózatot alkot és képes lesz a település egészének csapadékvíz-kezelésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában