Kalocsa

2023.02.26. 18:18

Nem döntöttek a Szentháromság teret elkerülő út nyomvonalának vizsgálatáról

A településrendezési terv aktuális módosításának tárgyalása elhúzódó vitát váltott ki a kalocsai képviselő-testület ülésén. Amint az várható volt, még a Szentháromság teret elkerülő út lehetséges nyomvonalak szerinti tervezői vizsgálata is kritikussá tette a javaslatcsomag egyetlen határozattal történő elfogadását. Végül az a döntés született, hogy az inkriminált részt kiveszik a 16 pontba foglalt határozati javaslatból, és azt egy későbbi időpontban újratárgyalják. A kiterjedt vita rámutatott azokra az egymásnak feszülő érdekekre, ami a lehetséges nyomvonal mentén élők, és az arra közlekedni kívánók között feszül, holott jelen stádiumban csak a tervvariációk elkészítésére adtak volna felhatalmazást.

Zsiga Ferenc

Elhúzódó vitát váltott ki a kalocsai képviselő-testület ülésén a Szentháromság tér elkerülő út nyomvonalának vizsgálata

Fotó: Zsiga Ferenc

Az ülésen az előterjesztők arról számoltak be, hogy az érintett lakókat összehívták, mintegy harminc fő elment a polgármester és a körzet képviselőjével, Körmendy Szabolccsal folytatott egyeztetésre, és a témát előzetesen a bizottságok is tárgyalták. 

Filvig Géza az érsekségtől kapott, a város által „L szabályozási vonalnak” nevezett, pontos méretekkel ellátott dokumentumot még a tanácskozás előtt megküldte a képviselőknek, és a vita során is több alkalommal, nyomatékosan elmondta: a 14. pontba felvett „Hunyadi utca és Petőfi utcai átkötés és Petőfi utca kiszélesítése. A 364 helyrajzi számú ingatlan (műemlék kanonokház, Katona ház) telkéből történt L alakú útleadás a 367, 368 helyrajzszámú ingatlanok felhasználásával” című rész nem jelenti azt, hogy most az elkerülő útról döntenének. 

Egyelőre arról van szó, hogy a szakemberek átgondolják, körbe járják a lehetőségeket. 

Ebből készül egy szakmai javaslat, az kerül vissza a testület elé, hogy végül a legjobb és legnagyobb társadalmi elfogadottságú változatról döntsenek. Ezt követően kérnek majd Font Sándor országgyűlési képviselőn keresztül kormányzati segítséget az átkötő út finanszírozásához. Az is elhangzott, az elmúlt héten volt az érsekséggel egyeztetés. Az a változat érvényes részükről, amit most tettek le az asztalra, és amit az érsekség főépítésze a médiumokon keresztül többszörösen megerősített. 

Az indítvány eredeti változata végül nem kapta meg a szükséges támogatást, így a rendezési terv változtatásának előkészítése a következő témák előkészítésére terjed ki: a Kinizsi utcai zöldterületből építési telek kijelölése; a Meszes Kék Duna vendéglő melletti út szabályozása, átnézése, rendezése; a Meszes Kishajó kikötő kialakításának érdekében megközelítő út kijelölése, módosítása vagy törlése; a Bátyai út és Meszesi út közötti feltáró út kiszabályozás átgondolása; a Bem utcai Szociális Otthon bővítési lehetőségének biztosítása; a Kunszt utcai épület kiváltása; a Bátyai úti Möbel bútorbolt feletti zöldterületből kijelölni a valóságnak megfelelő közlekedési területet (közterület, közlekedési terület).

A szavazás után  Filvig Géza elmondta, hogy sajnos ezzel csak tovább húzódik a már eddig is másfél éves probléma megoldása.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában