Kecskemét

2023.02.24. 19:26

Koraszülötteket mentene Zsombor, aki maga is koraszülött volt

Tizennyolcadik születésnapja alkalmából Végh Zsombor és édesanyja, Pencz Ivett meglátogatta a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Koraszülött Részlegének (PIC) munkatársait, mint élete meghatározó pillanatainak részeseit – számolt be az eseményről a kórház a közösségi oldalán.

Horváth Péter

Dr. Kelemen Edit köszöntötte egykori kis betegét Végh Zsombort

Fotó: Horváth Péter

A PIC részlegen „megszokott dolog”, hogy egy-egy születésnap alkalmával egykori korababák és szüleik visszatérnek közös szülinapozásra, tortázásra. Így tett Zsombor is, aki február 11-én ünnepelte 18. születésnapját.

Dr. Kelemen Edit, a részleg vezető főorvosa meghatódva köszöntötte egykori kis betegét, akit e jeles napon egy 500 gramm súlyú ajándékkal lepett meg. A szobrocska a legkisebb életképes születési súlyt jelképezi.

Zsombor, Ivett és a kora-csapat az egykori, idővel megszépülő emlékeiket idézték fel közösen.

– A legtöbb anyának van fájdalmas története, a miénk veszteség és csoda is egyben. 2005 februárjában az ikerterhességem 27. hetében kisebb pecsételő vérzés miatt kerestem fel nőgyógyászomat a kórházban, ahonnan már haza sem engedtek. Délután már a szülőszobán idegeskedtem, hogy mi lesz az ikrekkel, ha ilyen korán megérkeznek. A következő hajnalon sürgősségi császármetszéssel megszülettek. Zsombi 1150 grammal született. Rengeteget aggódtam, hisz annyira picik és éretlenek voltak még, és az orvosok sem mertek bizakodóan nyilatkozni. Akkor, 18 évvel ezelőtt még nem volt kenguruzás, még nem foghattam meg gyermekeimet, éppen csak gumikesztyűben nyúlhattam be az inkubátorba és simogathattam meg őket, hogy érezzék, ott vagyok. Ez még nehezebbé tette azt az időszakot – mesélte az édesanya, aki hat hét után elvesztette a lányát.

– Testvére elvesztését Zsombi megérezte és a szíve elkezdett rakoncátlankodni. Egy következő küzdelem kezdődött. Szerencsére ez nem tartott sokáig, és 54 nap elteltével kikerült az inkubátorból és az intenzív részlegről, 79 nap után hazamehettünk. Zsombor életének kezdete, testvére elvesztése és Edittel azóta is meglévő jó kapcsolatunk inspirálja őt a mai napig, hiszen minden vágya, hogy gyógyíthasson

 – mondta az anyuka.

Zsombor jelenleg a református gimnázium tanulója. Tavaly nyáron a kórházban töltötte közösségi szolgálatos idejét, és ott végleg beleszeretett az orvosi hivatásba. Hobbija az olvasás, a biológia és a kémia. Gyermekorvosnak készül, tanulmányait Szegeden szeretné folytatni.

– 18 évvel ezelőtt jóval szerényebb körülmények között, az Izsáki úti kórházban működött a koraszülött osztály. Azóta rengeteget fejlődött a koraszülött-ellátás, nemcsak a műszerek, eszközök által nyújtott terápiás lehetőségek bővültek, ma már sokkal többet tudunk a koraszülöttek élettani folyamatairól is

 – mondta dr. Kelemen Edit.

Zsombornak azt kívánták a koraszülött részleg munkatársai, hogy teljesüljön minden álma és néhány év múlva várják gyógyító csapatukba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában