Változás

2023.02.01. 18:00

Kollár Péter: Csökkent az álláskeresők száma Bács-Kiskunban

Kollár Péter, a Bács-Kiskun vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályának vezetője volt a Gong rádió Mai téma című műsorának vendége szerda délelőtt. A főosztályvezető a megyei munkaügyi helyzetről beszélt a rádióműsorban.

Horváth Péter

Kollár Péter, a Bács-Kiskun vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályának vezetője

Forrás: Beküldött fotó

– A december is csatlakozott a megelőző hónapokhoz, tavaly folyamatos csökkenés volt tapasztalható a munkaügyi központban regisztráltak számában – mondta el Kollár Péter, a Bács-Kiskun vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályának vezetője. 10617 regisztrált álláskeresőt tartott nyilván a hivatal az év végén, ami 277 fővel kevesebb, mint a novemberi adat, illetve 620 fővel kevesebb, mint egy évvel korábban, az év zárásakor. A főosztályvezető szerint egész évet tükröző dinamikus csökkenés az álláskeresők aktivitásának és a munkaerőpiac felszívó hatásának együttesen köszönhető.

További pozitívum, hogy a megye 11 járásából valamennyinél csökkent az álláskeresők száma. Az első három helyen – Tiszakécskén, Kecskeméten és Baján – a munkavállaló korú népességhez képest csupán három százalék alatti a munkanélküliség, de a megyei átlag is 3,3 százalék. A legrosszabb helyzetben lévő kunszentmiklósi Járásban is 4,8 százalék az álláskeresők aránya.

A nemek szerinti bontással kapcsolatban Kollár Péter elmondta, hogy a megyében a nők szerepelnek többen a regiszterben, az álláskeresők közül 54 százalék a nők aránya. Ebben nincs változás az eddig megszokotthoz képest. A főosztályvezető kiemelte: kilenc járásban ugyanez az arány, és két járásban – a bácsalmásiban és a jánoshalmiban – minimálisan, 10-10 fővel a férfi álláskeresők vannak többségben.

A pályakezdő, 25 év alatti álláskeresők száma is csökken. 

A főosztályvezető elmondta, hogy kiemelt feladatuknak tartják a fiatalok megszólítását. A vármegyében évek óta jellemző a nyári diákmunka és a foglalkoztatási szolgálat pályaválasztási kiállításai.

A decemberi időszakban az előző évekhez képest nagyobb munkaerőigényről számolt be a főosztályvezető. A járásokban különböző foglalkoztatási ágazatokban jelentketik a munkaerő iránti igény.

A 25 év alatti fiatalok elhelyezkedését segítő GINOP támogatások folyósítása folyamatos. A programot december 31-ig meghosszabbították, a források rendelkezésre állnak a vármegyében. A hátrányos helyzetű álláskeresőket célzó Út a munkához programra szintén ez érvényes. 

A kormányhivatal mind a 11 járásban aktívan közreműködik a kérdésben, tartja a kapcsolatot a munkáltatókkal és várják az elektronikus úton beérkező kérelmeket.

A főosztályvezető elmondta, hogy ezek a támogatások azért jók a munkáltatóknak, mert megszokott típusú bértámogatásról van szó, mely gyorsan kezelhető, és elektronikus ügyintézés útján még könnyebben igényelhető. A járások foglalkoztatási osztályaihoz kell benyújtani a támogatási igényeket és az álláskereső elhelyezkedését követően havonta utólag visszaigényelhető a támogatási összeg. Idén megjelennek az új ciklus támogatásai is, TOP Plusz és GINOP Plusz néven állnak majd rendelkezésre a források.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában