Kecskemét

2023.02.19. 11:10

Házasság: mindennek a kulcsa a hála a lelkész házaspár szerint

Vajon mi lehet egy jól működő házasság titka? Hol van az a pont, ameddig megéri a válságban lévő kapcsolatokért küzdeni? – többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ a kecskeméti evangélikus lelkész házaspárral.

Lizik-Varga Katalin

A lelkészházaspár mindkét tagja teológusnak tanult az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

Fotó: Lizik-Varga Katalin

A Házasság hetében jobban előtérbe kerülnek a kapcsolataink. Jó esetben többet foglalkozunk a társunkkal, és talán a körülöttünk lévőkkel is. És igen, ilyenkor jönnek rá sokan, hogy magányosan élnek, talán éppen az elköteleződéstől való félelmük miatt. Ebben az időszakban különösen jól esik hallani szép példákat a szeretettel teli, jó házasságról. A párkapcsolatok megőrzésének titkairól a Kecskeméti Evangélikus Egyház lelkész házaspárját kérdeztük.

– Ma a társadalomban sok magányos ember él, ez egy komoly probléma. Viszont, ha van egy ember mellettünk, akivel kölcsönös szeretetkapcsolatban élünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy mindig lesz kibe kapaszkodnunk, mindig lesz valaki, akinek a szeretetére támaszkodhatunk – vallja Hajduch-Szmola Patrik és felesége, Kovács Barbara. A két lelkész ma már három gyermeket nevel, ismeretségük az egyetemi éveikre nyúlik vissza.

Mindketten teológusként tanultak az Evangélikus Hittudományi Egyetemen, egyszerre kezdték meg a tanulmányaikat. 

– Azonban volt idő, amikor távkapcsolatban kellett élnünk, hiszen egy ideig mindketten külföldön tanultunk. Ez embert próbáló időszak volt számunkra, de visszatekintve ma már tudjuk, hogy ez az élethelyzet segítette az elköteleződésünket egymás iránt – mondta Hajduch-Szmola Patrik.

És, hogy mitől lehet jó egy házasság? 

Erre egyszerű a válasz a lelkész szerint. Mindennek a kulcsa a hála, hangsúlyozta. Úgy véli, ahol van hála, ott mindig tudjuk értékelni a másikat. Ahol nincs hála, ott mindig a hibákat fogjuk keresni. A lelkésznő szerint pedig sokféleképpen lehet jó egy házasság, de valójában nincs objektív mérce, amihez tartanunk kellene magunkat. Úgy gondolja, minden párnak saját magának kell megtalálnia az egymáshoz vezető utat.

Egy házasság kemény munkát igényel a lelkész szerint. Mint fogalmazott, tévhit, hogy a házasság magától működik, szerinte sokat kell dolgozni azon, hogy rájöjjünk, mire van szüksége a párunknak. Példaként említette, hogy ők minden este együtt teáznak. Miután a gyermekeik álomba szenderülnek, nem a telefonjukba merülnek, hanem egy tea mellett beszélgetnek.

– Régebben könnyebb volt megöregedni egymás kezét fogva, mert nem éltek az emberek olyan sokáig, mint manapság.

– mondja a lelkésznő. 

Úgy gondolja, hogy a hosszú házasságban jobban előtérbe kerülnek egymás hibái, és könnyen unalomba is fordulhat, de, ha a pár tud együtt változni, nem lehet gond. Fontos, hogy a párok ne elváltozzak egymás mellől, hanem tudjanak együtt fejlődni – hangsúlyozta.

Sokaknak hangzik ismerősen a házastársi eskü egyik mondata: „Amit Isten egybekötött, azt ember szét ne válassza!”. 

– Hiba lenne azt gondolni, hogy a házasságot nem választhatja szét semmi – mondta határozottan a lelkésznő. Hozzátette, tudatosan kell készülni arra, hogy bárkivel megtörténhet, hogy tönkre megy a házassága, de van megoldás.

– Ha nekünk akadnak nehézségeink, mi először a problémát értelmezzük, és aztán a megfelelő fiókokba tesszük. 

Az első fiókba kerülnek azok a gondok, amikkel egyedül is meg tudunk küzdeni, ezek kezeléséhez ilyenkor megkeressük a megfelelő stratégiát. A másik fiókba kerülnek azok a problémák, melyek megoldásához szakember segítségét kell kérni – mondta a lelkész. 

Szerinte sokszor előfordul, hogy a pár nem tud megküzdeni egyedül egy gonddal. Ekkor segítséget kell kérni, magyarázta. 

– Hitbeli elakadásnál segítségül lehet hívni a lelkészt, más gondokon segíthet egy családterapeuta, vagy akár egy pszichológus. Segítséget kérni nem ciki – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy ma már túl hamar dobjuk ki a dolgokat, szinte évente cserélünk telefont, nem javítjuk meg, pedig a házasságot is, mint minden mást, meg lehet javítani. A házasságkötések nagy része ma már a külsőségekről szól, de ne felejtsük el a lelki dimenziót is erősíteni, tanácsolta a házaspár.

Mi is a Házasság hete?

Több mint két évtizede Angliában indult el az a kezdeményezés, melynek hatására ma már 4 kontinens 21 országában ünneplik a Házasság hetét. Bálint-nap környékén különböző rendezvényekkel minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánják irányítani a figyelmet.

Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. Kecskeméten is számos rendezvény segít a pároknak jobban megismerni egymást, több kezdeményezés ad lehetőséget a közös időtöltésre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában