Rendezvény

2023.02.01. 20:34

Gerslivel készül a töltési hurka

A helyi Teleház udvarán rendez az önkormányzat hagyományőrző falusi disznóvágás szombat reggel 7 órától. Az áldozat egy Akasztóról vásárolt 250 kilós koca lesz. Takácsné Stalter Judit, Császártöltés polgármestere hírportálunknak elmondta, hogy a hús feldolgozása nyolc órakor kezdődik. A helyi lányok, asszonyok kora délelőtt kezdik sütni a pecsenyét, a májat. Egy másik csapat pedig a hájas tészta és a kalácsok készítésével foglalatoskodik.

Barta Zsolt

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A német nemzetiségű faluban a magyarokkal ellentétben nem rizst használnak a hurka elkészítésénél, hanem gerslit, azaz árpagyöngyöt. Mint mondják, ez nem annyira kemény, mint a rizs. Ezt használják a svábok a töltött káposzta készítésénél és a gerslis káposzta esetében is. A hurkalevet is felhasználják a helyiek, ez ugyanis része lesz az orjalevesnek. Az abálólevet pedig a töltött káposzta készítésénél sem nélkülözhetik.

Takácsné Stalter Judit elmondta, hogy a nap során hat vagy hét csapat méri össze a tudását, akik a kolbásztöltés során mutatják be ismereteiket. A húsokat az önkormányzat biztosítja, mintegy hat kilót, a fűszert azonban minden csapat maga hozza. Mivel a töltésiek ott voltak a közelmúltban a hartai hasonló versenyen, így onnan is várnak egy csapatot. A hurka, kolbász egy részét helyben megsütik és a résztvevők estebéd keretében elfogyasztják, a maradék húst pedig lefüstölik és később a Sváb Ételek Fesztiválján használják fel, de visznek a frissen sültekből az idősek otthonába, s ha marad, akkor az óvodába is. A levest a Töltési Tűforgató asszonyok készítik el – mondta a polgármester.

Várják a fiatal lányokat, anyukákat, akik meg akarják tanulni a régi öregek receptjeit, illetve a sütés-főzés fogásait a helyi asszonyoktól. A rendezvény késő délután ér véget a tervek szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában