Farsangi mulatság

2023.02.19. 14:50

Folkfarsangot tartottak a halasi Tánchagyományok Házában – galériával

A Halas Táncegyüttes szervezésében farsangi mulatságra hívták a néptáncot, népzenét kedvelőket szombat délután Kiskunhalason, a Tánchagyományok Házába. A gyermekeket kézművesprogram, közös táncolás, tánctanítás, élőzene és sok finomság várta. A hangulatra senkinek sem lehetett panasza.

Pozsgai Ákos

A gyermekeknek és a szülőknek egyaránt nagy élményt jelentett a közös tánctanulás.

Fotó: Pozsgai Ákos

Harmincöt évvel ezelőtt alakult meg a Halas Táncegyüttes, tagjai a mai napig olyan gyermekekből, fiatal felnőttekből és idősebb emberekből áll, akik a tanulás és a munka mellett művelik és ápolják szűkebb hazájuk – Bács-Kiskun vármegye – máig élő tánchagyományait. Ma már azonban olyan közösséget alkotnak a városban, amely nemcsak átörökíti és életben tartja a néphagyományokat, hanem azt nap, mint nap meg is éli.

Cornea Zsolt vezetésével a táncegyüttes folyamatosan bővülő repertoárja mára az egész Kárpát-medence tánchagyományát felölve igyekszik hiteles képet adni a magyarság népművészetéről, törekedve a különböző táncdialektusok anyanyelvi szintű elsajátítására, a táncokat eredeti népviseletben előadva, a sokszínű népi kultúrát bemutatva.

A szombat délutáni folkfarsangon Györgyiné Szekeres Csilla, a Kiskunhalasi EGYMI óvoda pedagógusa, és „Így tedd rá” foglalkozás vezetője és Juhász Eszter, a Kiskunhalasi Alapművészeti Iskola néptánctanára tanították a gyermekeket és a szülőket táncolni, mindenkinek nagy élményt jelentett a közös mulatság. A talpalávalót Székely Tibor és Vladár Károly népzenészek biztosították.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában